Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

суботу, 29 жовтня 2016 р.

Загадки великих письменників


Видатні письменники світу залишили нам у спадок не лише свої безсмертні твори, а й численні загадки. Вчені потім довго ламали голову над питаннями: писав - не писав, він - не він, навіщо спалив, чому помер? З одного боку, багато загадок з життя великих людей можна називати домислами любителів сенсацій. Але, на наш погляд, є від них і свого роду користь - вони змушують багатьох більше цікавитися життям талановитих літераторів, проводити власні розслідування, писати книги і знімати фільми.
Пропонуємо зануритися в загадковий світ літератури і згадати містичні таємниці, що огортає життя відомих письменників.

Гомер. Мабуть, одним з найзагадковіших є давньогрецький поет Гомер, який жив, за припущенням істориків, в VIII столітті до нашої ери. Вважається, що пару століть його «Іліада» і «Одіссея» передавалися за допомогою усної творчості і були записані за вказівкою афінського тирана Пісістрата тільки в VI століття до н. е.
Традиційно Гомера зображують сліпим. Втім, будь-яких фактів, які доводять цю теорію, немає, та й його твори рясніють візуальними описами. Просто якось звично було античному співакові бути сліпим. Але це далеко не найбільша загадка Гомера.
Основне питання, над яким сперечаються історики, чи належать йому «Іліада» і «Одіссея», і чи існувала взагалі така людина в реальності. Згідно з одними теоріям, ці твори написали різні автори, згідно з іншими, обидва епоси - записаний збірник розрізнених легенд. Їх опонент говорять про те, що це стилістично схожі і композиційно єдині твори. Проводився навіть комп'ютерний аналіз, який показав, що тексти належать одному автору. Так що на сьогоднішній день офіційна версія говорить, що Гомер все-таки був і писав. А ось в якому він там столітті жив, сліпим був або зрячим - це питання десяте.
В. Шекспір. Для англійців Вільям Шекспір - це «наше все». Вони навіть День англійської мови відзначають в день народження поета. Хоча ця дата точно не відома, прийнято вважати, що він з'явився на світ 23 квітня. Оскільки в цей же день письменник помер, виходить красива завершеність.
Дата народження - не найцікавіша загадка життя письменника. Вже понад 150 років ходять припущення про те, що відомі твори Шекспіра йому не належать. На чому грунтуються сумніви? Справа в тому, що син Стратфордской ремісника Вільям отримав лише освіту в місцевій школі, ніколи не вчився в університетах. Скептики сумніваються, що він і в школі вчився, - записів про його відвідини не збереглося. Не збереглися і рукописи Шекспіра, а його нечисленні автографи настільки нерозбірливі, що прихильники антішекспіровскої версії навіть припускають, що він сам був не дуже грамотний. Звідки тут набратися 15 000 слів в його текстах?
Відповідно до іншої теорії, реальний Вільям Шекспір був лише театральним лицедієм, під ім'ям якого (цілком ймовірно, що з його згоди) писали інші, високоосвічені автори. Може бути, один, а, може, ціла група. Теорій про те, хто це міг бути, більш ніж достатньо. Називалися навіть конкретні імена. Втім, офіційна наука всі ці версії відкидає, називаючи їх домислами. А нам все вони ніяк не повинні заважати насолоджуватися безсмертними творами Шекспіра.

М.В. Гоголь. З наших письменників звання «найзагадковішого» по праву належить Гоголю. Загадкою для оточуючих (а, може, і для самого себе) письменник був завжди. Ще в юності, під час навчання в Ніжинській гімназії він писав матері: «Правда, я залишаюсь загадкою для всіх, ніхто не розгадав мене абсолютно ...»
Довгий час загадкою була навіть дата народження Гоголя. Тобто, день був відомий - 20 березня, а ось з роком виникли проблеми. У полтавському училищі було відзначено, що учень Микола Гоголь 1811 року народження, в Ніжинській гімназії - 1810. І тільки в кінці XIX століття була опублікований запис про його хрещення. З його допомогою з'ясувалося, що письменник був народжений в 1809 році.
Загадкою для сучасників і нащадків була особисте життя Гоголя - точніше, його відсутність. Крім невдалої спроби одружитися з Анною Вільєгорскою і платонічної напівлюбові-напівдружби з Олександрою Смирновою-Россетті у нього не було романів. Загадкою залишається його душевний стан. Спочатку божевільним його охрестив Бєлінський за «Вибрані місця з листування з друзями». Звичайно, емоційного критику в цьому питанні довіряти не варто, але пізніше подібний діагноз письменнику поставив і психіатр Володимир Чиж. За версією професора, психічне захворювання проявлялося ще в юності, в останні десять років хвороба загострилася. Складно пояснити через покоління його любов палити рукописи, через яку нащадки ніколи не побачать другий том «Мертвих душ» цілком. Правда, існує фантастична версія, що рукопис другого тому не був спалений, а потрапив до графа Олександра Толстого і до сих пір зберігається десь. Оце було б здорово!
Загадкою стала і смерть письменника. Одні кажуть, що Гоголь помер від хвороби, інші - від виснаження (в останні місяці свого життя він дотримувався строгого посту, майже нічого не їв), треті звинувачують лікарів і неправильне лікування. Напевно позначилися різні чинники, але кожен дослідник наполягає на тому, що більше підходить під його версію.

В.В. Маяковський. Безперечною загадкою є самогубство відомого радянського поета. 14 квітня 1930 року він зустрівся в робочій кімнаті на Луб'янці зі своєю коханою Веронікою Полонською з метою вмовити її піти від чоловіка і негайно переїхати до нього. Актриса любила поета, але ще не була готова до настільки різких змін. Вийшовши за двері, вона почула постріл.
Майже відразу було встановлено - поет покінчив життя самогубством. З цим погодилося і слідство, і багато друзів поета. Причин було досить: творчі невдачі, «все складно» з Лілею Брик, відмова Полонської, розчарування в ідеалах. Можна додати до цього імпульсивність поета, і картинка нібито вимальовується сама собою. Тим більше, передсмертна записка була.
Але не всі повірили офіційній версії. Сергій Ейзенштейн заявляв: «Його треба було прибрати. І його прибрали ». Зощенко говорив, що смерть поета залишається загадковою. Журналіст Валентин Скорятін провів власне розслідування і дійшов висновку - про самогубство не може бути й мови.
Питання в цій історії виникає багато. Чому передсмертна записка була датована 12 квітня, хоча через два дні поет умовляв кохану «жити довго і щасливо»? Чому свідки бачили тіло поета в різних положеннях, як ніби його перекладали? Чому не проводили експертизу його одягу? Зрештою, чому в своїй передсмертній записці Маяковський побажав залишити все своє майно, в тому числі вірші Брикам, обділивши рідну матір і сестер?
Розслідуючи ці факти, журналіст не приходить до висновку, хто міг вбити Маяковського. Але найбільш зловісно звучать імена чекіста Якова Агранова, який був приятелем Маяковського і за сумісництвом організатором репресій, його ще називали «катом російської інтелігенції».
Втім, версії про таємне вбивство великих людей - звичайна справа. Так, напевно, влаштована людська натура. Нам не хочеться вірити, що талановиті люди йдуть з життя в силу природних причин або, тим більше, з власної волі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *