Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

неділю, 16 жовтня 2016 р.

Типова українська зовнішність. Яка вона?

ukr-woman-2

Краса українок оспівана у віршах і піснях. “Чорнії брови, карії очі”… Та чи близький цей портрет до оригіналу?
Антропологи зробили вагомий внесок у встановленні походження українців. Першими описали українців Федір Туманський (у 1779 році) і Опанас Шафонський (в 1786 році) у книзі “Чернігівського намісництва топографічний опис”. Автори звернули увагу на антропологічну неоднорідність українців.
Сучасні антропологи нараховують 7 антропологічних типів українців.

Перший антропологічний тип українців – дунайський
dunajskiy
У представників цього типу довге вузьке обличчя і довгий прямий тонкий ніс. Тип переважає у рівнинній Галичині, західному Поділлі (крім північних районів Львівської та Тернопільської областей) та становить 10% населення України.

Другий тип – поліський
polesskiy
Поширений на Житомирщині, Рівненщині та Волині. Особливості: дуже низьке і широке осіб, розвинене надбрів’я, масивний лоб, середній зріст, волосся світліше, ніж у жителів інших регіонів.
Третій тип – верхньодніпровський
verhnedneprovskiy
Головна прикмета – дуже світла пігментація очей. Цей тип найрідкісніший в Україні, зустрічається в Ріпкинському районі Чернігівської області.
Четвертий тип – центральноукраїнський
tsentralnoukrainskiy
Під цей тип підпадає 60% українців. Центральноукраїнський тип відрізняється високим зростом, решта антропологічних показників – середні: обличчя, пігментація волосся, очей, висота перенісся.
П’ятий тип – нижньодніпровський-прутський
nizhnedreprovskiy
Цей тип зберіг риси своїх предків – індо-іранців. Люди такого типу мають високий зріст, смагляву шкіру, темні очі і волосся. Найбільш яскраві його представники живуть в селі Кам’яне Лебединського району. До нижньодніпровсько-прутського типу морфологічно близько молдовани, північно-схід. болгари, адигейці.
У Карпатах та на Буковині зустрічаються ще 2 типи – динарських та карпатський.
ukr-men
Динарський тип охоплює 4-5 % всіх українців і має фракійські, кельтські та індійські компоненти. Карпатський тип охоплює 7-8 %, локалізуючись переважно в центральних районах Українських Карпат і має зв’язок з народами Балканського півострова, Кавказу та Північної Індії. Волосся у носіїв темне, очі можуть бути як темними, так і світлими.
Джерело: Телеграф

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *