Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

вівторок, 18 жовтня 2016 р.

5 фактів про освіту в Україні, які вас здивують

«Десятинна церква 1911» від Gudshon and Gubchevsky, 1911
Чим цікава історія української освіти? Наша система не найкраща, наші школи не найбільші, наші засоби не найпопулярніші. Але нам таки є чим пишатись. Чим саме – читайте далі

«Концепт» трішки покопався у старих книжках про українську історію і свіжих записах про видатні досягнення, і виявив чимало цікавих фактів стосовно нашої освіти. Пропоную  п’ять найяскравіших з них, аби ви пройнялись повагою до нашої країни.
Найдавніша школа
За даними «Повісті минулих літ», найпершу школу на території України відкрили у 988 році за часів князювання Володимира Святославовича. Того самого, який колись красувався на купюрах номіналом 1 гривня. До цієї школи, що, знаходилась на території столиці, віддавали навчатись уму-розуму дітей представників феодальної верхівки, близько 300 осіб.
Рік відкриття школи, як ви помітили, припав на рік офіційного Хрещення Русі. Тому не випадково школа розташувалась у приміщенні кафедрального собору. В Києві досі зберігся фундамент тієї Десятинної церкви на Старокиївській горі.
Найбільша школа
Найбільший шкільний заклад в Україні колись налічував 3956 учнів. Він був побудований у 1960-1970 рр. в Дарницькому експериментальному житловому районі міста Києва. Про це розповідається в Книзі рекордів України, хоча, на жаль, не уточнюється подальша доля навчального комплексу.
Найстаріший ВНЗ
Першим вищим навчальним закладом в Україні була Києво-Могилянська академія. Її заснували аж у 1632 році після об’єднання Київської братської та Лаврської шкіл.
Найстарішим технічним вузом є, в свою чергу, Харківський політехнічний інститут, відкритий у 1885 році. Услід за ним заснували Львівський політехнічний у 1894 році. І тільки у 1898 запустив перших студентів Київський політех.
Вас турбує той факт, що задовго до цього, аж у 1576 році, було засновано Острозьку академію в місті Острог Рівненської області? Ба більше: це був перший вищий навчальний заклад не лише в Україні, а й в усій Східній Європі.
Пояснюємо. Плутаниця у тому, що Острозька академія тривалий час не могла визначитись зі своїм статусом: то вона школа, то училище, а то навіть ліцей чи гімназія. Так і лишився поза рейтингом ВНЗ.
Заклад, на жаль, до наших часів не дожив, остаточно його ліквідували у 1636 році.
Найбільший ВНЗ
А от найбільший вузом в Україні є Київський політехнічний інститут, що вже носить гордовитий суфікс «Національний технічний університет України». Він є одним з найстаріших і найбільших технічних університетів світу. Зараз в ньому навчається близько 36 тисяч студентів. Навіть у славетному Гарварді останній набір обмежився 21 тисячею.
КПІ не завжди був таким величезним. Перший набір обмежився 360 студентами при кількості місць 330. Скільки з них протрималися до дипломної роботи – невідомо, але захист диплому пережили лише 93 учасники першого випуску. Цікаво, що першим головою Державної екзаменаційної комісії КПІ був сам Дмитро Іванович Менделєєв.
Не найкраща, але одна з кращих
Чи відомо вам, що на сьогоднішній день Україна входить до переліку двадцяти країн-лідерів у галузі міжнародної освіти? Не дивно, що у 2013-2014 навчальному році в усіх ВНЗ України нарахували понад 69 тисяч іноземних студентів з 146 країн.
Непогано, еге ж? Є за що боротись та що цінувати. А чи буде цей перелік поповнюватись новими досягненнями – залежить виключно від наших зусиль.
Олеся Лаба

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *