Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

пʼятницю, 7 квітня 2017 р.

СЬОГОДНІ - БЛАГОВІЩЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ


Будь-яка робота в цей день вважалася гріхом. У цей день "птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете". Один з найстаріших звичаїв, пов'язаних зі святом, стосується птахів: в цей день прийнято відпускати птахів, зокрема голубів, на волю. За легендою, вони донесуть звістки про добрі справи людей до ангелів-хранителів.


Наші предки вважали, що в цей день точно так само, як і на Великдень, грішників у Пеклі не мучать. Була поширена традиція 7 квітня вивозити бідних літніх людей на вулицю, щоб зібрати для них милостиню. До речі, була поширена прикмета про те, що, якщо злодій на Благовіщення щось вкраде, то весь рік для нього вдалим. Тому, люди намагалися бути пильними.

У цей день також прийнято було заготовляти благовіщенську сіль. Кожен з членів сім'ї кидав по дрібці солі в спеціальний мішечок, після чого господиня її прожарювала і берегла для особливих випадків. Вважається, що така сіль може вилікувати навіть безнадійно хворого. Якщо ж сіль не була використана протягом року, її необхідно спалити на багатті.

Необхідно цього дня бути обережними з вогнем, тому господині намагалися приготувати частування заздалегідь. Крім того, вважається, що в цей день не можна ходити в гості, свято відзначали у сімейному колі. Побоювалися того, що в двері постукає незнайома дівчина або жінка: за повір'ями вона могла виявитися відьмою. Тому жінки намагалися в цей день не виходити з дому.

Вважається, що якщо на Благовіщення дівчина знайде первоцвіт, то вже влітку вийде заміж. Дівчата в цей день кидали в воду весняні квіти і вмивалися нею, щоб бути красивими.

Народні прикмети:

Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.

Якщо 7 квітня ще лежить на дахах сніг, то і на 1, і на 6 травня він у полі буде.

Який цей день - такий і кінець місяця.

Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень - середня, якщо ясно ввечері - пізня.

Якщо 7 квітня сонце світить до обіду, а потім ховається за хмари, кукурудза буде рання, коли ж навпаки: визирає з-за хмар тільки після обіду, то кукурудза буде пізня. Якщо ж того дня взагалі буде хмарно, негода, то кукурудза не вродить.

Ніч проти Благовіщення. Якщо вона тепла, то весна буде дружна; якщо за ніч мокрий рушник висохне надворі - рік буде врожайний, якщо наполовину висохне - на середній урожай, а якщо залишиться мокрим чи замерзне - буде мокре літо.

Якщо на Благовіщення дуже тепло, то на Великдень буде холодно.

Благовіщення без ластівок - холодна весна.

Якщо з'являться жаби і зникнуть, то стільки ще буде холодно.

На Благовіщення гарна погода - гарний врожай.

Якщо ввечері зоряно, то вродять коноплі.

Якщо на Благовіщення летить сніг - літо неврожайне.

Якщо на Благовіщення півень на порозі нап'ється, то на Юрія (6.05) віл напасеться.
Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *