Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

неділю, 9 квітня 2017 р.

З Вербною неділею!


Вербна неділя — неділя, яка припадає за 7 днів до Великодня і розпочинає Страстний тиждень. Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею — з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час в'їзду Господа Ісуса в Єрусалим. Однак на слов'янськихтериторіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб, то пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти, та, відповідно, і назва свята змінилася: білоруською — Вербніца, болгарською - Цветніца, сербською — Цвети, словацькою — Квітна неділя. 
Вербною цю неділю називали тому, що в цей день віруючі святили вербу. Це шановане дерево, про яке складено пісні та легенди, навіть існує приказка «Без верби й калини нема України». Після освячення гілок верби священником діти намагались схопити кілька котиків з гілок і проковтнути їх. За повір'ям, це допомагало позбутись болю у горлі.
Згодом матері, купаючи дітей, клали до гарячої води освячені вербні гілки. Вважалось, що така вода змиває хвороби і заліковує рани. Іноді такі гілочки ставили у воду поруч з образами на покуті.
Повернувшись із церкви з посвяченою вербою, старші жартівливо легенько били ними дітлахів, примовляючи: «Не я б’ю, верба б’є, за тиждень — Великдень». 

2 коментарі:

  1. Дуже цікаве і необхідне спілкування! ВЕСЕЛИХ ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за приємні слова:) Вам теж гарного, світлого і мирного Великодня!

      Видалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *