Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

четвер, 19 січня 2017 р.

ХРИСТОС ХРЕЩАЄТЬСЯ - В РІЦІ ЙОРДАНІ


Довгий час релігійні привітання і відповіді були заборонені і, як наслідок, вийшли з ужитку. Найвживанішим було Великоднє вітання - "Христос воскрес! - Воістину воскрес!" Другим за популярністю стало Різдвяне привітання - "Христос народився - славімо Його"! Останнє, але не менш важливе, вітання на Святе Водохреща - "Христос хрещається - в ріці Йордані"! Вірські фразеологізми були гнані, як і сама віра.. Нині вони повертаються в ужиток.

Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. Однак, ці свята слід розрізняти.
Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. І як вийшов на берег - з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. Тоді на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята — Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.
Від найдавніших часів християнська Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість. Від 11-го віку приходить звичай освячувати воду два рази : в Надвечір'я і в День празника. Причини подвійного Водосвяття пояснюють тим, що Водосвяття в Надвечір'я уважається символом колишнього хрещення оглашенних, а Водосвяття в День празника відбувається в пам’ять Христового Хрещення в ріці Йордані. На Водохреща з опівночі вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року. В цей день у всіх містах і селах святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреща воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг: її дають пити тяжкохворим, нею освячують домівки і тварин. 
Всім варто пам'ятати безцінний досвід життя в гармонії з водою, що з покоління в покоління передавали нам у спадок наші мудрі предки. По краплинці збираймо і відроджуймо в наших серцях цю мудрість, душевну чистоту і вдячність Творцю за Його дари. З Водохрещам Вас, дорогі українці! Нехай цілюща вода стане Вам помічницею 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *