Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

понеділок, 28 листопада 2016 р.

Збагати себе українською!

НЕЗАБАРОМ
Очевидно, що слово «незабаром» означає інше, ніж те, що знаходиться десь, не за якимось баром :) Словники дають йому таке визначення: те, що відбувається через деякий час, короткий відрізок часу, скоро. 
Звідки ж походить цей прислівник? Швидше за все, від слова баритися, яке означає: затримуватися, бути десь довго, гаятися. Тож не забаритися – відреагувати на щось швидко. А, відповідно, незабаром – це скоро.
Цікавий факт: слова «баритися» немає в російській та білоруській мовах, так само як і таких, наприклад, як багаття, лелека, цап, смуга, гарний, загальний, взагалі. Мовознавці це пояснюють тим, що словниковий склад української мови розвивався й збагачувався, поповнюючись новими лексичними елементами й тоді, коли українська мова вже сформувалася, а тому в ній можна виділити й такий лексичний шар, який виник у період її самостійного існування. Саме до нього і належать ці слова. 

Незабаром – приємно-очікувальне слово. Особливо для радісних та позитивних моментів, яких ми завжди з готовністю очікуємо. Тож нехай щастя наповнить по вінця ваше життя, якщо й не суто в даний момент, то неодмінно – незабаром :) :)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *