Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

четвер, 24 листопада 2016 р.

Особливості ЗНО і ДПА 2017 року: на що звернути увагу

Цьогорічні зміни в проведенні ДПА і ЗНО анонсували на прес-конференції Юрій Кононенко (директор департаменту загальної та середньої шкільної освіти) і Вадим Карандій (директор Українського центру оцінювання якості освіти). Юрій Кононенко прояснив особливості проведення ДПА, а Вадим Карандій – ЗНО. Проведення спільної конференції пояснюється тим, що 2017 року вперше ДПА проводиться повністю у форматі ЗНО і в межах сесії ЗНО.

Важливо: про ДПА

Як зауважив Юрій Кононенко, щодо ДПА залишається чинним «Положення про проведення ДПА» 2014 року. Але зміни будуть, і стосуватимуться вони в першу чергу 11-класників.
ДПА для школярів, що завершують початкову освіту, залишиться незмінним. Діти писатимуть контрольні роботи з української мови та математики, складатимуть літературне читання. За рішенням педради і за побажання батьків можна ввести складання мови нацменшини для шкіл з вивчанням такої мови. Щодо ДПА цього ступеня наголошується, що вона має трактуватися як перевірка рівня викладання, оцінки навчальних досягнень. Для дітей це будуть звичні контрольні роботи. Проводитимуть атестацію з 15 травня.
2017 року вперше ДПА проводиться повністю у форматі ЗНО і в межах сесії ЗНО
ДПА для 9-класників теж залишиться без змін. Обов’язковими для складання є українська мова та математика, ще 1 предмет обирає педрада: українська література, іноземна мова, зарубіжна література, правознавство, історія України, всесвітня історія, географія, біологія, хімія, фізика, інформатика, мова нацменшини, інтегрований курс літератури. Проводитимуть атестацію з 1 червня.
ДПА для 11-класників відбудеться у форматі ЗНО. Складатимуть 3 предмети: обов’язково українську мову, на вибір історію України або математику, ще 1 предмет на вибір з: біологія, хімія, фізика, географія, а також англійська, французька, німецька, іспанська, російська мови. Почнеться сесія ДПА і ЗНО 23 травня з іспиту з української мови та літератури. Увага: іноземна мова, на відміну від попереднього року, не обов’язкова для складання, це лише один предмет із переліку на вибір. Увага: якщо випускнику потрібно скласти і математику, і історію України, він обирає один із цих предметів 2­‑м, а один – 3‑м у складанні.

Випускник може скласти ДПА і з математики, і історії України
Всі тести розроблені за програмою рівня «стандарт». Українську мову складатимуть як ЗНО з української мови та літератури, але для визначення оцінки ДПА врахують тільки відповіді з української мови та власне висловлення. Іноземна мова, математика та історія України теж розділені таким чином: для врахування ДПА обирають тільки частину запитань, вони позначені в тестовому зошиті. Приміром, щодо історії України знадобляться тільки відповіді з періоду XX-XXI ст. У ДПА з решти предметів враховуватимуть цілісний тест.
У школах з навчанням або вивченням мов національних меншин може бути проведена ДПА з мови нацменшини за бажанням самого випускника.
Як повідомила EDUGET Світлана Фіцайло, заступник начальника відділу змісту середньої освіти, мовної політики та освіти національних меншин, названі зміни внесені в проект наказу щодо проведення ДПА 2017 року. Зараз завершується підготовка цього проекту, протягом кількох тижнів відбудеться його остаточне обговорення й затвердження.
Дати і предмети ДПА 2017 року
Ступінь навчального закладу
Початок проведення
Предмети
I (4-класники)
15 травня
українська мова
математика
літературне читання
II (9-класники)
1 червня
обов’язкові
українська мова
математика
1 на вибір педради
українська література
іноземна мова
зарубіжна література
правознавство
історія України
всесвітня історія
географія
біологія
хімія
фізика
інформатика
мова нацменшини
інтегрований курс літератури
III (11-класники)
23 травня
обов’язкові
українська мова
історія України або математика
1 на вибір випускника
біологія
хімія
фізика
географія
англійська мова
французька мова
німецька мова
іспанська мова
російська мова
Увага: предметом на вибір може бути також історія України або математика, якщо випускнику потрібно скласти ДПА з обох цих предметів
За бажання випускник може скласти ДПА з мови нацменшини, якщо це заклад з вивченням такої мови

Важливо: про ЗНО

Вадим Карандій повідомив, що за попередніми розрахунками ЗНО 2017 року складатимуть 270 тис. осіб, які напишуть 950 тис. тестів.
Як і 2016 року, на ЗНО винесено 12 предметів, скласти можна 4 з них, для вступу до вищого навчального закладу обов’язково слід скласти українську мову та літературу. Увага: для ДПА достатньо лише відповідей з української мови, але їх недостатньо, якщо випускник планує далі вчитися у виші.
ЗНО з іноземних мов, крім англійської, складатимуть в один день. 2016 року лише двоє осіб мали потребу складати ЗНО з різних іноземних мов. Ті, в кого є така потреба 2017 року, зможуть скласти одну іноземну в основну сесію ЗНО, а другу – в додаткову сесію.
Для ДПА достатньо лише відповідей з української мови, для ЗНО потрібні відповіді з мови та літератури
Терміни завершення навчального року і проведення випускних вечорів залежатимуть від оголошення результатів ЗНО. Ті результати, що зараховують і як ДПА, мають бути внесені в атестати. УЦОЯО оголосить результати орієнтовно 15-23 червня. Вони будуть розміщені на інформаційних сторінках учасників на сайті УЦОЯО, результати ДПА надішлють до шкіл в електронному вигляді.
Реєстрація для участі в ЗНО відбудеться традиційно в електронному вигляді, випускників цього року мають зареєструвати у їхніх школах.
Програми, за якими складатимуть ЗНО, викладені на сайті УЦОЯО. З минулого року внесено зміни в українську мову та літературу, історію України, математику, біологію, географію, фізику, хімію, російську мову. Дію нових програм з іноземних мов призупинено на рік, щоб провести додаткові дослідження і апробацію ЗНО за цими програмами. До кінця жовтня на сайті мають з’явитися і характеристики кваліфікаційних робіт, за якими складатимуть іспити.
Можна пройти пробне тестування, воно відбудеться 1 та 8 квітня 2017 року. Реєструватися на пробне ЗНО треба в січні, участь в одному оплачуватиметься приблизно в 120 грн.
Пробне ЗНО відбудеться 1 і 8 квітня. Коштуватиме приблизно в 120 грн
15 липня почнеться вступна кампанія. 2016 року часом зависала Єдина електронна база з питань освіти, оскільки час на завантаження всіх документів і оформлення заявок був обмежений, система перевантажувалася. Зараз розробляють алгоритм, за яким вступник заздалегідь зможе створити особистий кабінет і вносити в нього всі документи, коли вони з’являтимуться. Умови прийому до вищих навчальних закладів 2017 року оформлені в проекті, з яким працює робоча група.
Детальніше про календар ЗНО:ЗНО-2017: дати і предмети

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *