Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

четвер, 4 травня 2017 р.

Етимологічна цікавинка:)


СЬОГОДНІ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ПАРАСОЛЬКИ!
А Ви знали, що 4 травня 1715 року у Парижі виготовлено першу складану парасольку? 
Лінгвісти стверджують, що етимологія слова - французька. Зупиняє дощ – «parapluie» (parar - зупиняти, pluie - дощ), і зупиняє сонце – «parasol». Також, до речі, так і в іспанській – «parasol» і «paraguas». Пізніше, з французької мови слово «parasol» запозичили поляки. Тонкощі використання парасольки (від сонця або від дощу) їх не цікавили, тому «parasol» прижилося в обох значеннях. А вже від поляків вже слов’янізованізована форма прийшла до України. Так вийшла суто українська «парасолька».
Додамо трохи історії! Як не дивно, але перші парасольки з’явилися у сонячних країнах: Єгипті та Китаї. Парасолі, віяла та опахала, були привілеєм царів і вельмож. Сам винахід датується X століттям до нашої ери. Спочатку він застосовувався виключно для захисту від сонця, і важив більше 2 кг, а довжина ручки була близько 1,5 м. 
І ще цікавий факт, в середині ХХ століття в США жіночою парасолькою захищалися не від дощу, а від нападів на вулиці. Натиснеш ручку і прасолька випускала хмару сльозогіного газу та ще й сирену включала! 
Щодо українських парасольок, то вони з’явилися в кінці XVIII століття. Прийшли разом з модами, модистками і іншими паризькими досягненнями. В наш час парасолька – це тільки парасолька, а не зброя самооборони, і до цього дня захищає нас від негоди.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *