Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

суботу, 20 травня 2017 р.

10 ідей для уроку в кінці навчального року

Незабаром закінчення навчального року та довгоочікуваний для багатьох останній дзвінок. Параграфи підручника пройдені і закріплені. Випускні класи ретельно готуються до іспитів, а решта безтурботно чекають літніх канікул ... У мережі є багато ідей для першого уроку навчального року - а чи можна зробити щось незвичайне і корисне на останньому уроці? У кінці навчального року можна провести цікавий урок, який допоможе зняти напругу від контрольних та іспитів і подарує позитивний настрій і позитивну мотивацію до початку наступного навчального року.

Пропонуємо вам кілька ідей, які ви зможете реалізувати на своїх фінальних уроках в навчальному році.

1. Проведіть урок просто неба.
Коли в вікно яскраво світить сонце, часом і вчителю буває непросто зосередитися на своєму предметі. Спробуйте об'єднати приємне з корисним і організувати урок в шкільному дворі, сквері, парку або іншому приємному і «зеленому» місці поблизу. І тему вивчите, і наситите клітини мозку киснем. А якщо погода і настрій дозволяють, то можна провести урок-пікнік 🙂 
2. Познайомте учнів з видатними вченими


На багатьох уроках (виняток становлять література та історія) нам лише побіжно вдається поговорити про видатних вчених чи постаті, на чиїх знаннях, творчості базується та чи інша наука. У кінці року можна заповнити цю прогалину, присвятивши урок обговоренню персоналій. Можливо кілька варіантів проведення такого уроку. Наприклад, ви можете розповісти про одну чи дві особистості, використовуючи цікаві дані з біографії і називаючи значущі відкриття, що лежать за межами шкільної програми. Або запропонувати учням самостійно підготувати короткі виступи. Тільки нехай їх доповіді не обмежуються роздруківкою з «Вікіпедії». Попросіть проілюструвати свою розповідь фотографіями, фрагментами документальних або художніх фільмів, а можливо, і сучасними мемами!

3. Дайте практично-орієнтоване завдання.


Наочно покажіть учням, як в реальному житті працюють закони і застосовується інформація, викладена в шкільних підручниках. Наприклад, на одному з уроків біології в 6 класі запропонуйте створити своє вегетаріанське меню, грунтуючись на отриманих знаннях про рослини.

4. Запропонуйте учням створити рекламний плакат, колаж або відеотрейлер за підсумками вивченого за рік.
Таке просте і при цьому креативне завдання допоможе ненав'язливо систематизувати вивчений матеріал, виділити головні і важливі моменти. А також ви дізнаєтеся, що найбільше запам'яталося з ваших уроків. Завдання може бути виконане як на комп'ютері, так і на папері.

5. Спробуйте нову для вас модель змішаного навчання.


Якщо зазвичай ви проводите уроки в традиційній формі або використовуєте тільки якусь одну модель змішаного навчання, напередодні канікул можна сміливо поекспериментувати. Початківцям краще спробувати модель «перевернутий клас», більш досвідченим педагогам - зміну робочих зон. Також можна об'єднатися з колегами і організувати «міжпредметний» урок з природничих, точних або гуманітарних дисциплін.

6. Запросіть професіонала, чия робота пов'язана з вашим предметом

Це може бути відома у вашому місті людина (люди) або батьки. Жива й актуальна розповідь, заснована на практиці, особистих емоціях, та оповідач, що знаходиться «на відстані витягнутої руки», можуть створити прекрасну мотивацію для вивчення вашого предмета й гарний емоційний настрій на майбутній навчальний рік.

7. Організуйте вікторину.

Підготуйте нестандартні і каверзні питання з вашого предмету і проведіть вікторину. 

8. Обміняйтеся враженнями про минулий рік.

Проведіть з учнями неформальну бесіду. Запитайте, які з ваших уроків їм найбільше запам'яталися, що з вивчених фактів їх здивувало, порадувало або розчарувало. Поцікавтеся, якими вони хочуть бачити ваші уроки в наступному році.

9. Будуйте плани на наступний навчальний рік.


Запропонуйте учням на різнокольорових стікерах написати їх навчальні, спортивні, творчі та особисті цілі на майбутній рік. Запропонуйте приклеїти ці стікери на класний стенд - вийде яскравий і цікавий «колаж настрою» на майбутній рік!

10. Створіть колективний збірник порад для учнів молодшого класу.

Нехай кожен відчує себе експертом і поділиться своїм «ноу-хау» (наприклад, випускник 7 класу дасть поради майбутньому учневі 7 класу). Кожен учень може підготувати список з 10 особистих відкриттів і «хитрощів» з вивчення вашого предмета (або в цілому по навчанню) в цьому році. На уроці разом з класом ви зможете вибрати кращі поради і оформити їх у вигляді презентації, слайд-шоу або всім класом написати їх від руки в красивий зошит або альбом. 
Бажаємо вам завершити навчальний рік тільки з позитивними емоціями і натхненням для наступного року!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *