Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

четвер, 1 вересня 2016 р.

ЙДЕМО ДО ШКОЛИ! ЧОМУ ШКОЛА НАЗИВАЄТЬСЯ ШКОЛОЮ?

Наймодніше слово сьогоднішнього дня - «школа». Після тривалих канікул до школи йдуть усі, при цьому одні радісно поспішають, інші - сумно плентаються, словом, хто як :)
А звідки ж пішло це слово? Чому школа називається саме школою?

Слово «школа» було ще у давньоруській мові. Перший запис про школу датується 1388 р., вказує ресурс «Весела абетка». Очевидно, це слово має грецьке походження. У давньогрецькій мові, правда, буквальне значення слова “схоле” було спочатку іншим : “затримка”, потім — “знання у вільний час” , далі “читання”, згодом “лекція”, а пізніше — сучасне: “школа”. У Давній Греції школи з’явилися у VІ ст. до н.е., діти йшли до школи, в якій навчали писати, читати, рахувати. В інших школах учні вивчали співи, музику, поезію. А тоді вже записувалися до шкіл, де здійснювалося фізичне виховання і загартування: тут готували майбутніх воїнів. Усі школи Давньої Греції були приватними.
У Київській Русі перші школи з’явилися у Х ст. У часи середньовіччя наша школа була багатоступеневою : спочатку елементарна школа, потім граматична, а потому — школа риторів. Училися в школах тільки діти привілейованих верств.
Але яка школа без шкільного коридору? Коридор недарма має спільний корінь зі словом корида. Обидва слова походять від латинського куррере - “бігати”. Але ж для бігу, як усі ми знаємо, є спортивні зали. Та хто на це зважає? ))
Словом, із 1 вересня вас, зі школою!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *