Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

суботу, 24 вересня 2016 р.

КАВА

Вихідні у багатьох зазвичай асоціюються зі спокійним розміреним ритмом та запашною кавою, яка робить ці дні особливо атмосферними. Кава допомагає прокинутись, збадьоритись, підсумувати тиждень, що пройшов, виокремити головне.
А звідки ж походить це слово?
Згідно з Вікіпедією, українське «кава» походженням з турецької, а до турецької це слово потрапило з арабської і з походженням його немає остаточної ясності.
Одна із версій – арабською це слово означає «напій, що надає сил» і з цим важко сперечатись. 
Мало також хто знає, що популярним цей запашний напій став у Європі саме завдяки козакам. Козаки, запозичивши вживання кави у турків, дуже її полюбляли.
Так, наприклад, бувалий запорожець-характерник Семен Палій (а так його називав сам Гетьман Іван Мазепа) говорив своїм козакам: «…вживаючи каву, українському воїнству буде легше зрозуміти турецькі думки, маневри і військові помисли…». Щоправда, козаки Семена Палія придумали свій унікальний рецепт вживання кави: з молоком та медом. 
Випадок, який трапився у 1683 році під Віднем, став уже відомим історичним фактом: кмітливий козак Юрій Кульчицький попросив собі у винагороду кілька сотень мішків нікому ще не потрібної в Європі кави в зернах, що залишилась в таборі розгромленої турецької армії. Європейці думали, що це – непотріб, і радісно її йому віддали.
А далі цей кмітливий козак відкрив 13 серпня 1684 року першу кав`ярню в Європі, в австрійській столиці Відні. І – пішло-поїхало: завдяки старанням козака Юрія Кульчицького кава стала одним із наймодніших напоїв численних закладів харчування Відня, Будапешта, Праги, Мюнхена, Амстердама, Лондона та інших великих тогочасних європейських міст.
Тобто наші прадіди разом зі своїми гетьманами та козаками почали вживати каву років на 100-150 раніше, ніж європейці. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *