Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

вівторок, 6 червня 2017 р.

Книги, які нас змінюють

Кожна книга, яку людина читає, так чи інакше, змінює нас. Якісь книги дарують знання чи нові навички, якісь просто втішають та відволікають від буденності, якась книга дає натхнення та сили жити. Та є книги, прочитавши які, ти вже ніколи не станеш собою колишнім. Пропонуємо вам добірку українських авторів, книги яких, на нашу думку, перевертають світ догори дригом і мотивують замислитися над життям.



ІВАН БАГРЯНИЙ «ТИГРОЛОВИ»

Сюжет: історія родини Сірків, яка приймає до свого дому втікача з ешелону смерті,та шанс героя на вільне і щасливе життя. Автор показав його протистояння з енкаведистом, страшні картини заслання, допитів та знущань над людьми, а також спробу людини вижити у ворожому середовищі тайги.
Чому: ти переоцінюєш те, що маєш та час, у який живеш, розумієш, що буденні проблеми не порівняти з тим, що пережили ті люди.Тобі не доводиться бігти, як загнаній тварині, якій на п’яти наступають ловці.

ВАЛЕР’ЯН ПІДМОГИЛЬНИЙ «МІСТО»

Сюжет: життєвий шлях головного героя від простого сільського хлопчини, який приїхав підкорювати Київ, до відомого письменника, який на шляху до слави втратив себе.
Чому: багатьом близька тема підкорювачів. Комусь вдається пройти цей шлях і не згубити себе, а когось місто ламає, пережовує та перекроює під себе. І ти стаєш ніби сучасний Франкенштейн, що зліплений з якостей потрібних місту, і абсолютно чужий самому собі.

ВАСИЛЬ БАРКА «ЖОВТИЙ КНЯЗЬ»

Сюжет: страшна картина Голодомору 1932–1933 років через призму долі однієї родини, яка усіма силами намагається вижити.
Чому: усвідомлення того, що це не вигадка, а частина історії країни і твоєї родини. Раптом починаєш розуміти, чому так трясеться над шматочком хліба бабуся і чому ховає окраєць під подушкою. І чому на сільському кладовищі так багато могил датованих цими двома страшними роками.

МИХАЙЛО СТЕЛЬМАХ «ЧОТИРИ БРОДИ»

Сюжет: в основі життя українського села 1930-х років та за часів Другої світової війни. Чотири броди – це життя «блакитний, як досвіт, — дитинство, потім, наче сон, — хмільний брід кохання, далі — безмірної роботи і турботи, а зрештою — онуків і прощання».
Чому: ліричність оповіді та описів. Філософський погляд на життя, який спонукає замислитись над власним шляхом – куди і чи вірною дорогою я йду.

МИХАЙЛО КОЦЮБИНСЬКИЙ «ЦВІТ ЯБЛУНІ»

Сюжет: художник, що малює найкращу картину свого життя, і водночас батько, який втрачає єдину дитину.
Чому: біль людини, що втрачає близьких, та прагнення художника закінчити творіння – це заворожує і лякає, змушує ставити самому собі питання: «А як би я вчинив/вчинила?»

МАРІЯ МАТІОС «СОЛОДКА ДАРУСЯ»

Сюжет: сімейна сага, яка відтворює дух минулої епохи. Розповідь про жінку на тлі часу, про ставлення до неї тих, хто поруч.
Чому: переоцінюєш своє життя, розставляєш акценти і пріоритети по-новому.

ВОЛОДИМИР ЧЕПОВИЙ, АННА ЯСНА «ПЕРЕХРЕСТЯ»

Сюжет: герой отримує шанс зрозуміти, в які моменти життя він звернув не туди, і чи вдасться йому щось змінити.
Чому: тебе мучить питання – правильний шлях ти обрав на перехресті, чи туди звернув і чи є шанс щось змінити.

СЕРГІЙ ЖАДАН «ЖИТТЯ МАРІЇ»

Сюжет: вірші автора та переклади польського поета Чеслава Мілоша.
Чому: отримуєш моральне та естетичне задоволення від хвилин, коли перед тобою відкривають душу. Просто відпочиваєш від буденності, набираєшся сил йти далі.

ТАРАС ПРОКОПИШИН, ВОЛОДИМИР БЄГЛОВ ТА ІННА БЕРЕЗНІЦЬКА «THE UKRAINIANS: ІСТОРІЇ УСПІХУ»

Сюжет: історії життя відомих журналістів, суспільних та релігійних діячів, які стали прикладом для наслідування та авторитетом.
Чому: дізнаєшся про те, як ці люди створювали себе, вчишся і розумієш, що багато чого можна досягти, якщо відірватись від дивану, начепити підкови та діяти.

АНДРІЙ ЗЕЛІНСЬКИЙ «СОНЯХИ»

Сюжет: історії з зони АТО, розказані військовим капеланом.
Чому: бо це відбувається тут і зараз. І скільки не тікай від цього, нічого не зміниться. Тобі доведеться усвідомити – у твоїй країні йдуть бойові дії, гинуть люди. І з цим усвідомленням тобі доведеться жити.

Сподіваємось, що ці книги справлять на вас гідне враження, їх читання принесе задоволення та змусить замислитись. І, можливо, змінять щось у сприйнятті себе і світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *