Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

пʼятницю, 9 листопада 2018 р.

ТОП-15 ЦИТАТ ПРО МОВУ ВІД МОВОЗНАВЦІВ


До Дня української писемності та мови пропонуємо вам подивитися на мову й слово як на особливий феномен нашого життя… очима видатних особистостей. Звісно, висловів про мову від відомих людей багато і, повірте, кожний коментар має неоціненну складову.
№1
Мова – це не просто спосiб спiлкування, а щось бiльш значуще. Мова – це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам'ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, iнтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу. (Олесь Гончар)


№2

Найбiльше i найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє авнє життя i своï сподiванки, розум, досвiд, почування. (Панас Мирний)
№3
Мова росте елементарно, разом з душею народу і мало дбає на граматичні правила (Іван Франко)
№4
Мова – далеко не тільки "засіб спілкування", тобто передачі "вже готових думок", як нас усіх учили в імперській школі. Куди серйозніша її місія – бути способомнародження тих думок: коли "нема мови", людині просто-напросто "нема чим думати". (Оксана Забужко)
№5
Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови. (Максим Рильський).
№6
Мова розвивається – змінюється. Усвідомлені зміни є здобутком культури, неусвідомлені – хаотизацією її (Володимир Задорожний).
№7
Мова – це не тільки простий символ розуміння, бо вона витворюється в певній культурі, в певній традиції. В такому разі мова – це найясніший вираз нашої психіки, це найперша сторожа нашого психічного я... І поки живе мова – житиме й народ, яко національність... От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань. (Іван Огієнко)
№8
Засвоюючи рідну мову, дитина засвоює не самі тільки слова, їх сполучення та видозміни, але безліч понять, поглядів на речі, велику кількість думок, почуттів, художніх образів, логіку і філософію мови. (Костянтин Ушинський)
№9
Рідна мова дається народові Богом, чужа – людьми, її приносять на вістрі ворожих списів. (Василь Захарченко)
№10
Щоб любити – треба знати, а щоб проникнути в таку тонку й неосяжну, величну й багатогранну річ, як мова, треба її любити. (Василь Сухомлинський)
№11
Людина, яка втратила свою мову, — неповноцінна, вона другорядна в порівнянні з носієм рідної мови. (Павло Мовчан)
№12
Руйнування мови — основи національної культури — це вже не просто вина, а злочин держави перед народом. (Анатолій Мокренко)
№13
Мов поганих не існує в світі, є лише погані язики. (Анатолій Бортняк)
№14
Раби — це нація, котра не має Слова. Тому й не зможе захистить себе.(Оксана Пахльовська)
№15
Мова — це великий дар природи, розвинутий і вдосконалений за тисячоліття з того часу, як людина стала людиною. (Кіндрат Крапива)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *