Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

вівторок, 12 вересня 2017 р.

«ДО ШКОЛИ З БАТЬКАМИ», АБО ЯК СПІЛКУВАТИСЯ З ВЧИТЕЛЕМ

У новому навчальному році зустрітися з вчителями доведеться не лише учням, а й батькам. Привід для такого спілкування може бути різним – від звичайних батьківських зборів до виклику в школу класним керівником. Всі батьки люблять своїх дітей, тому частіше виявляються на їхньому боці, заздалегідь негативно сприймаючи вчителя. Часто це призводить до нового витка проблем.
Як же правильно побудувати стосунки з вчителем, щоб всі залишалися задоволені одні одними – і батьки, і педагог, і учні?

Як спілкуватися з вчителем – батьківські збори
Батьківські збори – це колективна зустріч. Педагог повинен винести на обговорення проблеми класу, організаційні питання, ознайомити батьків з новими наказами та постановами. Бесіди з учителем «тет-а-тет» від батьківських зборів чекати не варто.
Головне завдання батьків – уважно слухати: записувати важливе, відзначати для себе теми, які потрібно обговорити з дитиною. Якщо викладач захоче поспілкуватися з кимось із батьків окремо, він сам скаже про це. Нав’язуватися з розмовами про вашу дитину під час колективного обговорення класних проблем не потрібно, і вже тим більше не потрібно при всіх питати, про успішність, того чи іншого учня. Уявляєте, в яку безглузду ситуацію ви потрапите, якщо ваша дитина неуспішна? Та навіть якщо і успішна, то навряд чи про це буде цікаво слухати іншим батькам.
В крайньому випадку, можна запитати, коли вчитель готовий вас прийняти, щоб обговорити питання, які вас цікавлять.
Але ніколи не забувайте, що колективні проблеми не менш важливі, ніж особисті, адже ваша дитина – частина колективу і її успішність багато в чому залежить від того, що її оточує в школі.
yak_pravilno_spilkuvatisya_z_vchitelem_3.jpg (28.29 Kb)
Як спілкуватися з вчителем – вас викликали до школи
По-перше, не нехтуйте зустріччю. Яка б не була у вас зайнятість, потрібно знайти час для спілкування з учителем, адже одна невирішена проблема може перерости в серйозний конфлікт. По-друге, діалог з учителем варто починати з позитивної ноти. Наприклад, так: «Спасибі, що ви знайшли час зустрітися зі мною, і обговорити проблеми моєї дитини. Я сподіваюся, що ми знайдемо правильне рішення». Розмова між двома дорослими людьми має відбуватися на рівних. Не намагайтеся «тиснути», якщо ви старші за педагога. Не піде на користь і зворотна ситуація – коли вчитель старший і батьки схиляються перед його авторитетом, і погоджуються з усіма висновками педагога.
Якщо в процесі бесіди з’ясується, що педагог мав рацію і його претензії до дитини обгрунтовані, найкраще визнати це. Якщо ж учитель, на вашу думку не правий, то варто вислухати його мовчки, прийняти все почуте до уваги і вже після цього без емоцій вирішувати, як поводитися далі. Спори, демонстрація своєї переваги лише погіршать ситуацію. В обох випадках, коли вчитель правий чи не правий, розмову можна перевести в мирне русло спокійної фразою: «Спасибі, що розповіли про проблему. Я прийму до відома. А чи є у моєї дитини якісь успіхи? »
Часто трапляється так, що успішність дитини знижується через проблеми в сім’ї. У цій ситуації потрібно бути гранично відвертими з учителем і чесно розповісти йому про те, що сталося вдома. Якщо школяр переживає внутрішню драму, педагог повинен знати про це, щоб вибрати модель взаємодії з дитиною.
yak_pravilno_spilkuvatisya_z_vchitelem_2.jpg (26.31 Kb)

Як спілкуватися з вчителем – ви вирішили поговорити з учителем, тому що дитина скаржиться на несправедливі оцінки
Зустріч з учителем треба призначати заздалегідь (наприклад, по телефону або по електронній пошті), а не вриватися в клас в середині уроку з криками: «Чому ви поставили моєму синові двійку?». Поважайте час вчителя: по-перше, незапланована зустріч може відвернути його від перевірки контрольних робіт або підготовки до уроку, а по-друге, через зайнятість педагог не зможе приділити достатньо уваги вашій проблемі.
Питання, яке вас турбує, потрібно сформулювати заздалегідь, щоб говорити конкретно і по справі.
Якщо причиною візиту в школу стала недавно отримана двійка, батькам перед зустріччю з вчителем варто відкрити підручник і запитати, що знає дитина по темі, яка була оцінена незадовільно. У більшості випадків виявляється, що вчитель мав рацію. Діти, навіть якщо вони навчаються на «добре» і «відмінно», дійсно можуть не підготувати домашнє завдання. Тоді мета вашої розмови з учителем – зрозуміти, як допомогти дитині освоїти складний матеріал.
Але навіть якщо вчитель не правий, вести діалог потрібно в поважній манері. В цьому випадку ви можете запропонувати педагогу ще раз перевірити знання дитини і дати їй шанс виправити погану оцінку. Ні в якому разі не беріть з собою на зустріч дитину! Розмова батьків і вчителя – це розмова дорослих людей.
Багато батьків скаржаться на те, що педагог спеціально занижує оцінки учням, щоб потім запропонувати свої послуги як репетитора. Якщо ви опинилися в такій ситуації, то все одно не потрібно самостійно доводити свою правоту. Краще, якщо розмова з учителем зайшла в глухий кут і вихід з конфліктної ситуації не був знайдений, звернутися до директора школи, але при цьому ви повинні бути готові до того, що адміністрація навчального закладу перевірить знання дитини з навчального предмету.
yak_pravilno_spilkuvatisya_z_vchitelem_4.jpg (144.5 Kb)
Якщо ж виявиться, що учень справді погано володіє матеріалом, не намагайтеся «задобрити» вчителя подарунками. Поговоріть з педагогом відверто, зізнайтеся, що були не праві, а всі презенти залиште до того моменту, коли проблема буде вирішена.

Йти ж до директора школи відразу після виникнення проблеми, минаючи кабінет вчителя, не варто. Це поширена помилка, якої припускаються багато батьків. Вчитель повинен відчувати, що ви готові до діалогу з ним, а не думати, що в будь-якій ситуації ви будете скаржитися на нього керівництву.
Вчитель – один, а дітей багато. Про це варто пам’ятати усім відповідальним батькам, тому не потрібно ігнорувати прохання педагога прийти на зустріч, але і ходити в школу занадто часто теж не варто, нав’язливість викличе роздратування у педагога і завадить благополучному розв’язанню конфлікту.
Однак, якщо ви бачите, що успішність дитини знизилася, не чекайте «сходження лавини», а краще відразу поговоріть з вчителем. Педагог оцінить вашу зацікавленість, і разом ви зможете знайти вихід з будь-якої складної ситуації.
Підтримуючи з учителем доброзичливі стосунки, розповідаючи йому про домашні проблеми, які могли вплинути на успішність або поведінку школяра, зберігаючи при цьому тактовність і повагу, ви зможете створити грунт для позитивної взаємодії з педагогічним колективом школи. Будь-який професійний педагог завжди піде назустріч дитині, бачачи, що батьки зацікавлені в подоланні труднощів.
Джерело: ДітиІнфо

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *