Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

середу, 14 вересня 2016 р.

Форум видавців 2016: новинки для дітей і підлітків

Форум видавців 2016: новинки для дітей і підлітків



Форум видавців у Львові стартує вже зовсім скоро. До 15 вересня ще є час ознайомитися з найцікавішими виданнями від українських видавців.

Перед вами – новинки дитячої та підліткової літератури від українських видавців, для зручності вони поділені за видавництвами; перекладні книжки й твори українських авторів в одному списку. 

***
подорожлиста0
Валентина ВЗДУЛЬСЬКАДаша РАКОВА. Подорож листа. Історія до свята Миколая. / A Letter’s Journey. A Story for St. Nicholas Day
«Подорож листа» – це історія заповітного бажання однієї маленької дівчинки, про яке вона написала до Святого Миколая. Лист страшенно переймається важливістю своєї місії, бо хоче, щоб непросте бажання дівчинки обов’язково здійснилося. Але перш ніж це станеться, йому доведеться пережити багато випробувань і пройти довгий шлях…
молитви0
Мої перші молитви. / Упор. Ю. Березенко; худож. Світлана Балух
У виданні зібрано народні й авторські дитячі молитви. Їхня особливість — у щирості й простоті: дитина дякує Богові за батьків, велосипед і річку, впізнає Творця у крихітній мурашці, квітці й хмаринці, просить за бабусю і бешкетного кота Мурчика.
Молитовник сподобається дітям від найменшого віку, а також їхнім батькам. Адже він вкотре дає можливість переконатися, як «гарно все придумав Бог»!
***
Валентина Вздульська. Плутон. Художниця Інна Черняк
Перед вами зворушлива історія про хлопчика Марка, який переживає втрату вірного пса Плутона. Туга не дає дитині помітити зародження нової дружби, але маленька Ванілька своєю життєрадісністю розтоплює серце хлопчика.
Забіне Больман. Соня, яка не може заснути
Весела історія про те, як тварини допомагали маленькій соні заснути. Добрі ілюстрації не залишать читачів байдужими.
Уліщенко Ольга. Мова чудова
Героями нашої книжки, яких ми вигадали для того, щоб читачам веселіше було подорожувати її сторінками, є Кіт-воркіт і Мишка-побіганка.
Вони розкажуть про складні випадки вживання деяких слів, навчать не припускатися багатьох мовних помилок, нададуть швидку допомогу в запобіганні помилок при перекладі з російської мови сталих виразів, допоможуть уникати мовного суржику.
Видання стане в пригоді для всіх, хто вивчає українську мову і прагне вільно використовувати її як в усному, так і в письмовому мовленні.
Якщо про щось мрієш, це обов’язково здійсниться. І знайдуться ті, хто повірить у тебе й допоможе. Головне — залишатися собою й не боятися, що хтось вважає тебе диваком.
Ця історія маленького Вільгельма — про мрію, дружбу, про справжню віру: у Світло, доброту і власну неповторність.
Лоренц Паулі і Катрін Шерер. Лисичка йде до бібліотеки
Ця історія про те, як звичайна лисичка випадково потрапила до надзвичайного світу знань. Як це їй вдалося? Вона просто заскочила до бібліотеки. Мерщій за нею! Адже це так цікаво!..
Софі Шмід. Паці на паті
Вас ніколи не запрошують на гостину? Може, ви просто неправильно поводитесь за столом? Перед вами кращий посібник для всіх, хто мріє навчитися хороших манер. Прислухаючись до порад цієї веселої та корисної книжки, будь-яке порося стане вихованим чистьохою.
Марія Жученко. Географічний атлас світу
Представляємо вам чудову книжку – «Географічний атлас світу». За її допомогою ви вирушите в захопливу подорож світом знань про Землю й космос. У ній ви знайдете тематичні географічні карти, пізнавальні матеріали про будову Землі, її клімат і природні зони, про мінеральні ресурси і географічні відкриття.
Пампушок і Огірочок. Дивовижна подорож навколо світу
Родина пінгвінів знову разом, і начебто ніхто не очікує нічого надзвичайного, але раптом Огірочок натискає на кнопку Шлюка і… сімейна зустріч перетворюється на навколосвітню подорож. Адже Пампушок не може кинути друзів у біді! Пінгвіни вирушають на допомогу! Отже, пригоди починаються!
Антологія Книжка заборон та таємниць. Укладач Володимир Арєнєв
«Книжка заборон і таємниць» — антологія сучасної літератури для підлітків. У ній зібрано різні за жанром та темами твори: про дружбу і зраду, кохання і смерть, про пошук себе справжнього і навіть про війну, яка точиться поряд.
***
бутимною
Анна Хьоґлунд. Бути мною. Переклад зі шведської: Юлія Юрчук.
«Бути мною» — не тільки перша в Україні, а й одна з небагатьох у світі книжка, яка так відверто розкриває замовчувані підліткові проблеми. Тонко й дотепно, а водночас глибоко й пронизливо Анна Хьоґлунд порушує важливі гендерні питання повсякденного життя дівчинки-підлітка. Усе це щедро ілюстровано авторськими малюнками, афористичними репліками, колажами й коміксами.
***
Юлія СМАЛЬ, «Цікава хімія. Життєпис речовин». Ілюстрації: Андрій та Діана Нечаєвські
Ця книжка, читачу, про те, що оточує тебе, а також про те, що ти не можеш побачити… Про світ атомів, молекул, речовин та їхніх перетворень. Найдрібніші атоми, кольори, таємничі реакції, вибухи, смішні та цікаві історії — усе, що я могла б тобі розповісти про хімію — все тут. Читай, навчайся та дізнавайся. Нехай ця книжка стане тобі добрим другом.
Богдан ТИХОЛОЗ, Наталія ТИХОЛОЗ, «Іван Франко від А до Я». Оформлення – творча майстерня «АҐРАФКА»
Ця книжка розповідає про незвичайну людину, яка стала генієм, і про генія, що залишився людиною. Про малого Мирона, який виріс і став українським Мойсеєм, пророком і проводирем. Про ковальського сина з підгірського села, який до скону не згасив у своєму серці іскор живого вогню з-під батькового молота.
Ця книжка — про вогонь, а не попіл. Про людину, а не про пам’ятник. Про особистість із хистом надзвичайної сили й діапазону, винятко вою працелюбністю і широким колом зацікавлень — від грибництва й рибальства до науки й публіцистики, від художньої творчості до філософічних узагальнень та спостережень за природою.
Це історія успіху. Історія «вічного революціонера» — творчого духу, який «тіло рве до бою, рве за поступ, щастя й волю». Історія людини, яка стала собою передусім завдяки власним зусиллям, — і значною мірою не завдяки, а всупереч обставинам. Англійською таких називають self-made man — той, хто зробив себе сам. Він першим серед українських письменників спромігся заробити на хліб власним пером. Й очолив першу українську політичну партію. І першим поєднав вишиванку та європейський костюм. І ще багато в чому був першим. І, щонайважливіше, усвідомив себе українцем — ще тоді, коли України не було. Він її вимріяв, вистраждав — і вона постала. Через рік після його смерті. Щоб невдовзі завмерти — і знову воскреснути.
Ця історія має початок, та не має кінця. Розпочавшись у бойківському селі Нагуєвичах 27 серпня року Божого 1856-го, вона мала б завершитися у Львові 28 травня 1916 року. Але не завершується…
Чому ми згадуємо цього дивовижного чоловіка, від часу народження якого вже минуло 160 літ? Відповідь проста: бо це Франко. Українець, що став генієм. Геній, що став Українцем. Пролог, не епілог.
Мар’яна ПРОХАСЬКО, «Кучеряві думають, що робити в дощ»
Ви думаєте, що книжка – це передовсім текст? Або, принаймні, текст з ілюстраціями? Думаєте, що читати можна тільки слова? А спробуйте прочитати малюнки і розповісти цю історію своїм дітям. Або послухайте, як вони описують те, що бачать на ілюстраціях, і яка історія складається у них. Чи зробіть це разом. Це друга книжка Мар’яни Прохасько про звичайну сім’ю Кучерявих. І навіть якщо ви не кучеряві, з вами, можливо, трапляються схожі пригоди. От, наприклад, а що ви робите у дощ?
Іван ФРАНКО, «Коли ще звірі говорили». Художник – Валерія Соколова
«Коли ще звірі говорили» – казки класика української літератури Івана Франка, відомі не одному поколінню читачів. У вчинках казкових персонажів легко «прочитати» людські риси і навіть вади, як-от хитрощі чи підступність і жорстокість. Але, як і завжди в казках, добро перемагає зло. Чудові ілюстрації художниці Валерії Соколової якнайкраще передають характери казкових героїв і епоху, в яку Іван Франко писав свої казки.
Володимир РУТКІВСЬКИЙ, «Гості на мітлі». Художник – Іва Михайлян
Стара відьма разом зі своїм слугою, чаклунським котом Аристархом, отримала відрядження з Лисої гори. Вона має прилетіти до рідного села, де ще малою зазнала безліч принижень та образ, і викрасти якусь дівчинку для того, щоб зробити її своєю ученицею. Спочатку страшні посланці навіть перевиконують план…
Енн ФАЙН, «Борошняні немовлята». Переклад – Тетяна Савчинська
Незабаром щорічний конкурс наукових досліджень. Проте розбишакам з класу пана Картрайта не пощастило працювати над такими крутими проектами, як мильна фабрика, личинкова ферма чи кремові вибухівки. Натомість їм дістаються борошняні немовлята — симпатичні шестифунтові мішки, з яких ні на мить не можна спускати очей. Чи не забракне хлопцям терпіння? Чи справді цей експеримент матиме неймовірні наслідки? Чи може мішечок борошна змінити долю чотирнадцятирічного бешкетника?
За цю книжку Енн Файн отримала Вайтбредську премію та медаль Карнеґі.
Сюзан ЛАФЛЕР, «З любов’ю, Обрі». Переклад: Наталя Ясіновська
Одинадцятирічна Обрі втратила в автокатастрофі тата і сестричку Саванну, а тепер ще й мама, якій не під силу впоратися з цією трагедією, поїхала і залишила дівчинку саму. Невже Обрі втратить і її? Адже бабуся, у якої дівчинка замешкала, не замінить їй сім’ю. Чи знайде Обрі сили жити далі, чи зустріне нових друзів? Чи вдасться їй зберегти те, що раніше приносило радість, — навіть якщо життя більше не буде таким, як колись?
Сильвія ПЛАТ, «Кухня пані Вишеньки». Ілюстратор – Богдана Бондар. Переклад – Катерина Міхаліцина
Якось помічники пані Вишеньки захотіли помінятися своїми ролями на кухні. Міксер і Духовка надумали прасувати, Праска — пекти вафлі, Пралька — бісквіт, а Кавоварка прагнула скуштувати морозива… І маленькі домовички, які пильнують лад у кухні пані Вишеньки, дозволили кухонним мешканцям виконувати не свою роботу. Але чи впораються вони з нею?..
Дорота ТЕРАКОВСЬКА, «Донька чарівниць». Переклад – Дзвінка Матіяш
Цю книгу можна назвати романом-казкою, бо вона охоплює велику частку життя головної героїні, що постає перед нами Дитям, Дівчинкою і Панянкою. Дорослішаючи, вона змінюється, вивчає себе і навколишній світ, у якому панують зло, насилля, зневага, бундючність Загарбників. Колись славне Велике Королівство завоювали степові ординці і накинули на нього зашморг, а він душить народ, що, здавалось би, втратив будь-які сподівання, втратив мужність і хоробрість опору. Під опікою Чарівниць Дитя-Дівчинка-Панянка виростає й пізнає свій народ, щоб здійснилося пророцтво Пісні Єдиної…
Мар’ян ОРЛОНЬ, «Остання пригода детектива Носика», Переклад: Малетич Наталка, Ілюстрації: Флісак Пйотр та Міколай
Амвросій Носик — детектив, а Куба — його пес і найкращий друг. Пан Носик гадає, що насолоджуватиметься на пенсії спокоєм, читаючи ранкові газети і пораючись у садку, але раптом у Містечку стається дивна крадіжка. Викрити злодія — справа не з легких, але Носик і Куба труднощів не бояться…
«Остання пригода детектива Носика» може стати першою книжкою, яка познайомить тебе із захопливим детективним жанром.
Стівен ГОКІНҐ. Люсі ГОКІНҐ, «Джордж і скарби Всесвіту». (друга книжка тетралогії). Переклад: Ганна Лелів
Чому Земля така особлива, що саме на ній зародилося життя? Чи пощастить нам колись познайомитися з прибульцями? Що цікавого знайшли марсоходи на Червоній планеті? Які зоряні системи називають потрійними? Відповіді на ці та багато інших питань шукають невгамовні і допитливі дітлахи, мандруючи космосом за допомогою чудо-комп’ютера. Вони сваряться і миряться, радіють і засмучуються, до нестями бояться і виявляють неабияку мужність – ну і, звісно, не завжди прислухаються до настанов дорослих:) Але тільки задля того, щоб порятувати рідну планету Земля від страшної і таємничої небезпеки. Тож хутчій розгортай цю захопливу книгу, аби дізнатися, чи їм це вдасться!
Чіхіро МАРУЯМА, «П’єр і місто лабіринтів», Ілюстрації: Каміґакі Хіко, IC4DESIGN
П’єр, детектив лабіринтів, отримав нову справу. Містер Ікс викрав Камінь Лабіринту, який має силу перетворювати все в Опера-Сіті на лабіринти. Допоможи П’єру та його подрузі Кармен віднайти шлях у лабіринтах і зупинити Містера Ікс, доки не пізно. У цій прекрасно ілюстрованій книзі-квесті тобі потрібно знайти шлях у кожному фантастичному лабіринті, розпізнати ключі, що ведуть до розгадки, та вирішити спеціальні завдання, щоби стати героєм дня!
підземлею1
Александра і Даніель МІЗЕЛІНСЬКІ, «Під землею, під водою»
Ця книжка-перевертайка відкриє таємниці підземного та підводного світів. І найперше покличе у незвичайну подорож углиб Землі, де читач зустріне спелеологів, шахтарів і пасажирів метро; знайде скам’янілі кістки динозаврів, стародавні предмети, яким сотні років, а також їстівні корені. А ще мандруватиме лабіринтами печер, спуститься на дно найглибших у світі шахт, щораз глибше і глибше – аж до розжареного ядра Землі…
А тоді вирушить у незвичайну подорож глибинами морів і океанів, де зустріне рекордсменів-водолазів і науковців на дослідницьких кораблях, натрапить на казково кольорових риб, морських велетнів і дивних створінь, що живуть у воді. Випробує стародавні підводні човни, зануриться у глибоководні колодязі і відкриє рештки затонулого «Титаніка». Великі й детальні ілюстрації поведуть щораз глибше і глибше – від скупаних сонцем коралових рифів аж до зануреного у пітьму й холод найглибшого місця океанів.
***
Сергій ГРИДІН, Не-ангел
Іноді буває, що в душі шкребуть сусідські коти, і весь світ ніби стає проти тебе. Навіть найдорожчі й найближчі люди відвертаються і зраджують саме тоді, коли найгарячіше потрібні. І в одну мить те, що бачилося абсолютно цінним, втрачає сенс і починає здаватися фікцією, оманливим маревом. А тиск жорстоких обставин різко розмежовує життя на те, що було «до…», і те, що відбувається «після…».
Юному героєві цієї повісті випало пройти через круті випробування,
але вони не зламали його. Якийсь час Олесеві навіть щастило — мама була справжнім другом. Спілкування з нею давало впевненість у собі й стишувало конфлікти з батьком.
Так тривало недовго. Хвороба матері та непорозуміння з батьком виштовхали його на вулицю. Він опиняється на дні жорстокого світу людей. Ще недавно «домашній» Олесь здружується з бездомним однолітком і відкриває для себе його світ. Разом вони потрапляють у дуже драматичні ситуації і, хоч як не було складно, вибираються звідти.
На вулиці його по-своєму вчить чужа підступність. Тут він здобуває досвід виживання, розраховуючи тільки на власні сили. Ну і трішки на ангела-охоронця…
Навіть і подумати не могла Мілка, що в день її чотирнадцятиліття вибухне стільки проблем. На межі краху опиниться все, що було ідеальним чи виглядало
таким. Сім’я, в якій батьки роками після смерті сина не спілкуються. Чарівна зовнішність, якій бракує хіба що грудей більшого розміру. Високі оцінки, крім із кількох точних предметів. Близька подруга, якої не зрозуміти. Звабливий хлопець, який ще не знає себе. Запаморочливі французькі поцілунки із солоним присмаком сліз…
Як склеїти те, що розбито вщент? І чи потрібно склеювати — чи не краще позбутися його? Коли дорослішаєш, усе стає таким заплутаним. Часом не можна ступити й кроку, щоб не скривдити чиїхось почуттів. Доводиться вибирати між трьома закоханими хлопцями.Визнавати свою провину. Гірко ридати. Сміятися до кольок у животі. Кохати не того, хто цього вартий. Отримувати по заслузі…
Мілка та її друзі ходять до школи й на танці, кохають, сміються, помиляються. Потайки від дорослих п’ють алкоголь і думають про секс. Вони — звичайні підлітки
зі звичайними проблемами й переживаннями. Шукають себе, і в них є одне літо для виправлення того, що виправити надзвичайно складно.
Ірина МАЦКО, Перехідний вік… моєї мами
Ніби несподівано до Алі прилетіли її тринадцять. І знову все стало якимось дивним — світ, друзі, події в сім’ї і навіть сама собі. Алю приваблює і насторожує її ж загадкова дорослість. Тіло, погляди, думки і кругозір змінюються так швидко, що обертом іде голова. Її захоплюють нові почуття, бажання, можливості, тривожить внутрішня невизначеність.
Багато нових вражень і відчуттів прийшло до неї на порозі дорослості. Несподівано для себе Аля відчула перше кохання, до неї прийшли зовсім не дитячі думки про життя і цінність кожної людини. А ще відкрила смак поцілунку, спробувала спиртне і збагнула, що не завжди щирі наміри керують поведінкою тих, кому віриш.
Найсильніше вразило Алю її ж відкриття, що перехідний вік переживають не тільки підлітки. Виявляється, в її мами — також перехідний період, теж непростий. І в неї є свої таємниці. Мама, долаючи свої труднощі, доростає до розуміння, що її дочка вже майже доросла — інша, ніж була дитиною. І вони починають спілкуватися не просто як мама з дочкою, а як подруги…
***
Пол Гелліко. Томасина. Перю з англ. А. Сагана
Розповідь про маленьку дівчинку, в якої померла мати, і яка всю свою любов віддавала кішці. Але кішка її загинула, і дівчинка не знає, як буде жити без неї… Ця книжка про те, як важко жити і маленькій, і дорослій людині без доброти і співчуття, а також про любов і вірність. Тільки любов здатна сотворити чудо, чиста, щира любов, яка може перемогти навіть смерть. Для середнього шкільного віку.
Джей Ашер. Тринадцять причин чому. Пер. з англ. М. Торяника
Клею Дженсену зовсім не хочеться слухати касети, що їх записала Ханна Бейкер. Для всіх було б краще, якби таємниці дівчини поховали разом із нею. Виявляється, Клей згадується на одній із касет, а це означає, що й він причетний до її смерті. Впродовж ночі Клей слухає історію Ханни і прямує складеним нею маршрутом… І нарешті хлопець дізнається про те, що змінить його життя назавжди. Для дітей середнього і старшого шкільного віку.
Софі Кінселла. Пошуки Одрі. Пер. з англ. В. Ракуленка
Одрі не може вийти з дому. Вона не наважується зняти темні окуляри навіть у приміщенні. Та раптом в її житті з’являється братів друг — Лінус. Своєю схожою на скибку апельсина усмішкою й жартами він потроху знову виманює Одрі назовні.
Алан Маршалл. Я вмію стрибати через калюжі. Пер. з англ. М. Пінчевського
Це історія про мужнього хлопчика, який за всяку ціну хотів навчитися стрибати через калюжі. Нехай не сам, а з допомогою норовистого поні. Ставши через хворобу калікою, Алан не здається й домагається набагато більшого, живе повніше, ніж будь-яка інша людина. Він твердо впевнений в тому, що його каліцтво не завадить йому зробити те, що він захоче, і стати тим, ким він забажає. Для середнього шкільного віку.
Лемоні Снікет. Поганий початок. Пер. з англ. О. Мокровольського
Після раптової смерті батьків трійко діточок Бодлеряток мусять покладатися самі на себе та на свою кмітливість, коли з’ясовується, що визначений їм опікун хоче будь-якими засобами відібрати у них їхній спадок. Для середнього шкільного віку.
Любі казочки для найменшеньких / Л. Бардуль ; Худож. К. Машон та ін. Пер. з фр. Л. Кононовича
Чим скінчилися походеньки чемного вовчика і хитрого котиська, як завершилася пригода матінки-квочки, що загубила своє курча, – про все це прочитаєте ви разом зі своєю найменшенькою дитиною на сторінках цієї книжечки. Розгорніть її увечері і подаруйте своїй дитині слова ніжності та любові. Щасливої мандрівки до країни любих казочок…Для дітей дошкільного віку. Чудова добірка нових казок для малят. Тексти написані саме для найменшої читацької аудиторії. Мало тексту, великі, прості для сприйняття дитиною, ілюстрації.
Як створити всесвіт із 92 хімічних елементів. Е. Дінгл. Пер. з англ.. Р. Фещенко
Змістовні статті, просте викладення тексту, безліч чудових ілюстрацій, на яких усе детально показано, дозволяють легко засвоїти матеріал. Багато інформації подано у вигляді схем, порівняльних таблиць, графіків, діаграм. Із книжки можна дізнатись багато цікавого про мінерали, живу природу, їжу і ще цілу низку речей. Розглянуто склад мила, бензину, сірників, металевих монет; розповідається, наприклад, що таке телевізор з хімічної точки зору, чому феєрверк виходить кольоровим, чому ртуть рідка. У деяких розділах пропонується зробити дослід. Можна самотужки виготовити електромагніт, гоночну машину, настільний вулкан. Книжка написана з гумором, в ній повно дотепних рецептів. Один із рецептів розповідає, як власноруч зробити людину. Ця книжка призначена не лише для дітей 8–12 років, але й батьків, чиї діти ще у віці «чомучок».
Перший ілюстрований довідник школярика. С. Хан, Л. Д. Гілеспі. Пер. з англ. Р. Фещенко
У дитячому ілюстрованому науковому довіднику містяться відомості з фізики та біології. Багатий ілюстративний матеріал сприяє ефективному засвоєнню знань. Інформацію подано у доступній формі. Ця книжка допоможе учням початкової школи закласти міцний фундамент для подальшого успішного знайомства з наукою. У дитячому ілюстрованому науковому довіднику містяться відомості з фізики та біології. Багатий ілюстративний матеріал сприяє ефективному засвоєнню знань. Інформацію подано у доступній формі. Читач зможе будь-коли зазирнути у цей довідник, для того щоб швидко відшукати пояснення, або ж ретельно опрацьовувати тему за темою, поступово накопичуючи знання. Ця книжка допоможе учням початкової школи закласти міцний фундамент для подальшого успішного знайомства з наукою.
Гра престолів: офіційна розмальовка. Джордж Р.Р. Мартін. Пер. з англ. Н. Тисовської
Фантастична сага «Пісня льоду й полум’я» давно завоювала серця читачів у всьому світі, перекладена більш як на 20 мов і продається мільйонними накладами. Чудова розмальовка, яку п’ятеро відомих художників створили за мотивами Мартінового знаменитого твору, не залишить шанувальників байдужими.
***
yedinorig1
Оксана ЛУЩЕВСЬКА, Настасія Шигаєва. Єдиноріг: оповідання
Це книжка-картинка про іграшкового Єдинорога, якого загубив хлопчик Макс. Текст про сум Єдинорога і його втрату: як йому без Макса? Єдиноріг не знає, як знайти хлопчика. А Макс не знає, як повернути Єдинорога. І лише збіг обставин таки приводить Єдинорога до Макса. Ілюстрації закладають локацію, персонажів — зовнішності та характери. Книжка розрахована на читачів групи “3-8 років”, а також на самостійне читання і читання вголос.
yedinorig4
Оксана ЛУЩЕВСЬКА, Настасія Шигаєва. Єдиноріг: 4 – читаю залюбки : оповідання
Серію книг «Читання – це справді цікаво!» створено для поетапного формування в дітей навичок обдуманого читання завдяки виникненню цікавості, заохочення прагнення читати самостійно, вдосконалення читацьких умінь, розвиток пізнавальних інтересів. Серія книг має унікальну особливість: твори з однією сюжетною лінією, невелике коло дійових осіб. Книги відповідають різним рівням складності: 1 рівень – «Починаю читати» (30-100 слів) – короткі твори, в яких переважають прості речення. 2 рівень – «Читаю з допомогою» (50-250 слів) – прості сюжети, зрозуміла лексика, поступове ускладнення синтаксичних конструкцій. 3 рівень – «Читаю самостійно» (250-750 слів) – складніші, але доступні для сприйняття сюжети, нова лексика, образні вислови. 4 рівень – «Читаю залюбки» (700-1500 слів) – різноманітні за жанром і тематикою твори для розвитку пізнавальних інтересів. Приємного читання Вам і Вашим дітям!
***
Ротраут Сюзанна Бернер. Доброго ранку, Карлхене! Переклад з німецької Наталки Якубчак
Кожного ранку те саме: мама не може знайти Карлхена. Де ж він заховався? Пінгвін, ведмедик і песик не хочуть допомагати його шукати. І лише наприкінці завіса таємниці відкривається.
Ротраут Сюзанна Бернер. На добраніч, Карлхене! Переклад з німецької Наталки Якубчак
Кожного вечора Карлхен не хоче йти спати. Тому тато Нікель вирушає з ним у велику подорож. Після багатьох пригод вони нарешті прибувають на кінцеву станцію в дитячій кімнаті.
Маленький будівник / Книжка-іграшка
Завдяки яскравим і зрозумілим малюнкам, що супроводжуються коротким, але інформативним текстом, Ваш малюк дізнається багато цікавого про те, що відбувається на будівництві: як правильно будувати дім і що для цього потрібно. Розвивальні завдання та наліпки не дозволять малюку сумувати!
***
Марина Чайка. Казки місяця. Ілюстрації: Флерова Е.
Добра та весела книжка «Казки Місяця» української письменниці Марини Чайки. Ця книга є переможцем конкурсу «Коронація слова» у 2011-му році в номінації для дітей від 7 до 12 років. Ця надзвичайна історія відкриє дитині світ неймовірних подій, захоплюючих подорожей та чарівних тварин, що вміють не тільки розмовляти, а й вигадувати байки. І найцікавіше те, що всі історії у цій казці розповідає не звичайний казкар, а… Місяць.
Геннадій Меламед. Не боюсь я нічого. Ілюстрації: Горпінченко С.
У дитинстві кожен обов’язково вчиться не боятись. У цій книжці малюк прочитає вірші про дітей, які знайшли свої способи впоратися зі страхом: повести до лікаря іграшку, перетворитись під час купання на великого й дужого кита… А на останній сторінці книжки на малюка чекає сюрприз: настільна міні-гра. Вона також допоможе дитині перебороти себе, адже фішки в ній — це найпоширеніші дитячі страхи!
У серії буде представлено 4 книги: «Не боюсь я нічого», «Не боюсь я чудовиськ», «Не боюсь лишитись сам», «Не боюсь я темряви».
Квентін Гребан. Сюзетта. Перекладач: Подзолкова Н.
Книга про маленьку комаху – сонечко Сюзетту. На сторінках книги із нею трапляються різні пригоди, але вона завжди знаходять вихід. Книга сповнена ніжності та лагідності. У серії представлено 3 книги: «Сюзетта», «Сюзетта. Подарунок для матусі», «Меллі». Вони викличуть безліч щирих емоцій у малюків та їхніх батьків.
порироку1
Ален Ґрі. Пори року. Перекладач: Балицька К., Тичина Л.
Енциклопедія відомого французького ілюстратора Алена Ґрі у легкій та доступній формі розповість дитині про різні пори року. Яскраві, різнокольорові та зрозумілі ілюстрації у ретро-стилі, продемонструють малюкові явища природи, поведінку тварин, а також відобразить те, що відбувається з рослинами та і як взагалі змінюється життя людей у різні пори року.
Всього в серії енциклопедій видано 4 книги: «Пори року», «Кольори», «Числа», «Відкрий для себе». Книги розкриють малюкові світ кольорів, чисел, допоможуть створити уявлення про навколишній світ.
білченя1
Ольга Фадєєва. Білченя, чарівна книга та його друзі
Події книги починаються з того, що маленьке білченя Белл дуже сильно чекало осені. А як не чекати, коли він її жодного разу не бачив, а всі навколо тільки про неї й говорять. Хто каже, що вона мокра, хто – довга, хто – руда… Самі кажуть, що прийде не з порожніми руками, а потім готують їй припаси… Чого тільки не кажуть про осінь дорослі. Доки сам не побачиш, не розберешся. У пошуках осені білченя несподівано для себе знайде чарівну книгу. І тоді довгі холодні вечори стануть наповнені дивами.
***
Наріне Абґарян. Манюня. Пер. з рос. Вікторія Прокопович, худож. Тетяна Філатова.
«Манюня» — світла, пронизана сонцем і запахами східного ринку та напрочуд смішна розповідь про дитинство, про двох дівчаток-підлітків — Наріне і Манюню, про грізну й добру Ба — бабусю Манюні та про їхніх родичів, які постійно потрапляють у кумедні ситуації.
Це те саме тепле, пустотливе і сповнене веселих пригод дитинство, що його кожна людина згадує, як найщасливіші миті життя.
Астрід Ліндґрен. Пригоди Еміля з Льонеберґи. Пер. зі швед. Ольга Сенюк, худож. Наталія Кучеренко
Більш ніж півстоліття трилогія про Еміля — найулюбленіша з книжок Астрід Лінґрен у Швеції. Знають і люблять пустуна з Льонеберґи в усьому світі. Юним читачам буде цікаво дізнатися про пригоди цього розумного, допитливого і винахідливого хлопчика, який постійно потрапляє в халепи. То він ставить мишоловку під стіл, в яку потім упіймався… батько, то змушує наймичку Ліну стрибати з даху, щоб вирвати зуба, то піднімає на флагшток сестричку Іду, щоб вона побачила околиці, то викопує яму-пастку для вовка, в якій опиняється начальниця притулку…
Астрід Ліндґрен. Пригоди Пеппі Довгапачохи. Пер. зі швед. Ольга Сенюк, худож. Арсен Джанік’ян
Дівчинка, для якої затісні будь-які рамки, — фантазерка, бунтарка, жартівниця. Неймовірно сильна. Неймовірно щедра. І трішечки самотня. Хочеш подружити з нею? Тоді мерщій розгорни книжку уславленої шведської письменниці Астрід Ліндґрен і поринь у пригоди Пеппі Довгапанчохи — доньки капітана, який став справжнісіньким королем.
попінс1
Памела Треверс. Мері Поппінс від А до Я. Пер. з англ. Володимир Панченко; худож. Арсен Джанік’ян
Ця казкова повість про дивовижні пригоди Мері Поппінс і її непосидючих вихованців належить до золотого фонду світової дитячої літератури. Ця книга стала улюбленою казкою багатьох дітей у всьому світі.
***
Моя перша Біблія. Упор. Мирослава Лемик
Моя перша Біблія — це ілюстрована картонна Біблія для наймолодших. Тут ви знайдете коротенькі біблійні історії, описані простою мовою, а також захопливі ілюстрації, що допомагають маленьким читачам краще їх зрозуміти.
Лусі Мод Монтгомері. Емілі у вирі життя. Книга третя. Пер. О. Бурячівський
Ця книга продовжує історію про дівчину на ймення Емілі. Оповідь про юну героїню сповнена драматизму. Вона закінчила школу і перед нею – усе доросле життя: перші дівочі захоплення, з його надіями та розчаруваннями, і врешті-решт справжнє кохання; перші літературні проби, з успіхами та невдачами, і врешті-решт широке визнання її письменницького хисту. Тепла розповідь про дружбу, вірність, жертовність та кохання.
Луїза Мей Олкот. Маленькі чоловіки. З англ. пер. Х. Кунець
Новий роман Луїзи Мей Олкот – «Маленькі чоловіки» є продовженням роману «Маленькі жінки», що вже вийшов друком раніше (у видавництві «Свічадо»). Джо, разом із чоловіком та не без допомоги родини, здійснює свою мрію – закладає школу для хлопчиків, яка стає немов великою сім’єю. Щира батьківська любов та турбота, а також педагогічний хист подружжя Берів допомагає їхнім вихованцям плекати свої чесноти та розвивати Богом дані таланти й водночас позбуватися поганих звичок та нахилів. А особливого шарму цьому галасливому товариству надає присутність у школі двох дівчаток…
Ця книжка про звичайних хлопчаків, яким притаманна велика шляхетність серця, добро та любов. А також про різні життєві ситуації всіх мешканців цієї школи. З ними трапляються часом кумедні, цікаві та непередбачувані ситуації. Читаючи, можна натрапити на зворушливі, місцями сумні, а іноді з гумором історії про справжні та щирі людські стосунки. Та завдяки щирій любові, дружбі та взаємопідтримці вони долають численні труднощі та невдачі, відкидаючи все оманливе та фальшиве та віднаходячи те, що має непроминаючу цінність. Це роман про благородство, відданість і справжню любов, про дружбу та щирість, про дитячу віру та інколи наївність і про те, як добре бути дитиною…
***
купислона
Коли вірити шкільній вчительці пані Стефанії Любомирівні, «Софія, прошу, могла би бути сущим ангеликом. СУЩИМ! Якби…» та Софійка не хотіла робитися ангеликом аж одразу, бо її так подобається встрявати в якісь пригоди. Навіть у цю хвилину, коли ви читаєте, авжеж встряє у щось нове. І, щиро кажучи, саме за це ії всі і люблять! Книжка «Купи слона або Маленькі пригоди великої Софійки» написана для всіх невгамовних дітлахів, які обожнюють веселі пригоди!
Легенди, казки та перекази українців. Укладачка Шаповалова К.В. Художник: Шкаврон Олена
У цих міфах не знайдеш вигадки. Усе в них правда, бо ж саме таким, сповненим магії, уявляли собі світ наші далекі пращури. І лютий Чорнобог, і чарівна Берегиня, і капосні чорти, водяники… Усі вони направду населяли світ наших предків. Познайомитися з віруваннями українського народу, його багатою міфологією й пропонує ця книга. У збірку ввійшли найцікавіші міфи з праць П. Чубинського, П. Куліша, Б.Грінченка, О. Воропая та інших видатних етнографів.
Кулик К. О. Малий довідник смачних порад. Художник К. П. Бабок
Запрошуємо читачів до світлого світу добрих друзів — Мишки і Ластівки, які щиро й щосили намагаються зробити все навколишнє кращим. Тут можна поласувати сливовим пирогом із запашним чаєм, скуштувати вершкового туману, ще й пригостити сонячний промінець, а головне — надати допомогу сумним Зіркам. Ласкаво просимо!
Еліна Заржицька. Легенди про козаків. Художник: Железняк О.Л.
«Легенди про козаків» — книга захоплюючих пригодницьких оповідок, створених чудовою українською письменницею Еліною Заржицькою. Її герої — хоробрі козаки, брава козачка Стеша, звитяжні січовики — стають до бою зі злом і долають смертельну небезпеку.
Пропонуємо тобі, маленький читачу, зануритися у світ читання й зустрітися з дивовижними героями цієї книги.
***
13історій
Галина Ткачук. Тринадцять історій у темряві. Намалювала Ірина Мамаєва
Страшні історії зазвичай виникають у темряві й оповідають про жаховиськ, монстрів, прозорих людей, речі, які оживають, і навіть про Серединожера!
При світлі сонця страшні історії ховаються, однак таємним чином нам удалося їх записати. “Тринадцять історій у темряві” – книжка для тих, хто знає, що фантазія зі сміхом – прекрасний засіб від страху.
***
Олег ЧАКЛУН, Мікробот і Кам’яний дракон. Художник Яна Любарська
У цій книжці ви знову зустрінетеся з маленьким суперроботом Мікроботом – справжнім героєм сучасних українських дітей. Цього разу на нього чекає надзвичайна пригода в пустелі, де лютує страшний Кам’яний дракон, від якого потерпають не лише люди, а й гноми, і навіть Людинолис. І лише справжні друзі можуть здолати всі труднощі й урятувати світ…
Надсучасні технології, суперможливості, дива техніки органічно поєднуються в новій книжці найтаємничішого сучасного українського дитячого письменника Олега Чаклуна з живими традиціями доброї казки.
Для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.
Галина КРУК, Українсько-англійська абетка. Художник Катерина Рейда
Ваша дитина легко, граючись, вивчить усі літери англійського алфавіту та ще й запам’ятає на кожну літеру ключові слова – і все це за допомогою веселих, грайливих і кмітливих віршів «Українсько-англійської абетки», яку з любов’ю створили для Вашого малюка відома поетеса Галина Крук, молода художниця Катерина Рейда і видавництво відкриттів «Фонтан казок».
Для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.
Сергій ПАНТЮК, Тимко і ґелґотунчик Шкода. Намалювала Світлана Сова
Зворушлива історія дружби кмітливого хлопчика Тимка і кумедного розбишакуватого гусеняти з влучним прізвиськом Шкода не залишить байдужим не лише Вашу дитину, а й Вас. Адже в цій історії усе справжнє — і ферма, і люди, і птахи, свійські й дикі, а головне — справжні емоції і справжні пригоди.
Для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.
Олег ЧАКЛУН. Справжнє диво. Художник Марта Кошулінська
Лише справді добросердна дівчинка може подружитися зі сніговиком. Лише справді сміливий хлопчик може врятувати маленьку подружку від страшного птаха. Лише зі справжнім фантазером і мрійником дружи¬тимуть морські баранці та веселка в небі. А все тому, що ці казки вчать бачити незвичайне в звичайному, цікаве в буденному, казкове в усьому, що нас оточує. Вони розвивають у дитини кмітливість, наполегливість, совісність і добре серце.
Своєю новою книжкою популярний український дитячий письменник Олег Чаклун укотре доводить, що добра казка — це справжнє диво!
Для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку.
Оксана МАРДУС. Ключ до книги скрижалей. Художник Надія Дойчева-Бут
Ця книжка — історично-пригодницький детектив, у героях якого впізнає себе кожен підліток, якому цікаво розкрити джерела свого роду. Тут кмітливі школярі розслідують таємниці життя славетного будівничого Якима Погребняка, який на замовлення запорозьких козаків звів унікальний бароковий храм без жодного цвяха. Карколомний сюжет зі справжнім привидом, таємничим підземеллям, дивовижною книгою скрижалей і розколотою кахлею, яку треба відновити, щоб зняти давнє родове прокляття…
Повість Оксани Мардус «Ключ до книги скрижалей» — переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» улітку 2015 року з метою простимулювати українських письменників до творення книжок, у яких ключовим є образ сучасної дитини.
Для дітей середнього шкільного віку.
***
Валерій Горбачов. Пригоди Хрюші
Непосидючий Хрюша постійно завдає зайвих клопотів сусідам. Усе тому, що маленьке й нетямуще поросятко переповнене бажанням бути потрібним і корисним, тож хапається за будь-яку справу, не думаючи про наслідки. Хрюша наб’є чимало ґуль, перш ніж заслужить справжню похвалу. Зате його кумедні халепи й захопливі пригоди допоможуть малятам не повторювати Хрюшиних помилок.
Тімоте де Фомбель. Тобі Лолнесс : у 2 кн. Кн. 1: На волосину від загибелі. Кн. 2: Очі Еліші. Пер. з фр. Мії Марченко ; худож. Франсуа Пляс
Перша книга гостросюжетного екологічного фентезі знайомить з головним героєм ― крихітним хлопчиком, який разом зі своєю сім’єю живе у казковому світі на величезному дереві. Тобі почав боротьбу з цілою зграєю злодіїв, щоб урятувати від загибелі батьків й увесь світ. Та зробити це дуже не просто, коли твій зріст лише півтора міліметра, а життя висить на волосині.
Іван Багряний. Тигролови. Іл. Є. Харука
Пригодницький роман, який допоможе зрозуміти історичні підвалини нинішньої боротьби України за незалежність та прагнення кожного українця до свободи. Особливістю видання є оригінальні ілюстрації Євгена Харука. Вони стали своєрідним резонатором для перетягнутих психологічних струн роману, підсилюючи їх і без того виразне надривне звучання.
***
шукай
Тьєррі Лаваль. Шукай і знаходь: Тварини
Під час гри знайди на картинках людей, тварин або речі, намальовані на сторінках цієї книжки. Пильнуй! Шукай і знаходь птахів, риб та морських ссавців, ссавців, рептилій та амфібій, комах та павукоподібних.
Тьєррі Лаваль. Шукай і знаходь на 5-ти континентах
Граючи знайди на картинках людей, тварин або об’єкти, намальовані на сторінках цієї книжки. Будь пильним. Шукай і знаходь у Північній Америці, у Південній Америці, в Європі, в Африці, в Азії, в Океанії.
***
смерть
Ейтан БОРІТЦЕР. Що таке Смерть? / Переклад з англійської Юлії Пелепчук
«Що таке Смерть?» – третя книга популярної серії «Що таке?» («What is?») адресована дітям, батькам і педагогам. Торкається природної дитячої цікавості до цієї складної теми. Ознайомлюючи із загальними уявленнями про поняття смерті, автор схиляє читача до реального розуміння питання, але в дуже м’який спосіб. Книга стане в пригоді дорослим та дітям для відкритого обговорення цієї таємничої теми, до якої майже кожен з нас починає відчувати інтерес ще у ранні роки життя. Відверта й підбадьорлива, звертаючись до позитиву життя, книга «Що таке Смерть?» стала загальним вибором для багатьох фахівців з підтримки дітей, котрі переживають горе і втрату.
Серія книг «Що таке?» спрямована на розвиток моральних цінностей та критичного мислення щодо «важких» для дітей тем та є популярним навчальним провідником для батьків, викладачів, учителів. Книги серії сприяють розвитку самостійного творчого мислення у дітей від 4 років, вихованню правильного розуміння моральних цінностей, расової, релігійної, гендерної толерантностей, навчають співчуттю, розвивають критичне мислення.
дракон1
Юрій ВИННИЧУК, Місце для дракона
Що станеться, коли народові буде замало смерті змія, бо зло ним не вичерпалось? Що буде, коли він кинеться шукати й інші джерела зла? Одного дракона на всю державу замало. Де взяти ще стільки драконів, аби кожен мав кого розіп’ясти? Де взяти стільки юд, аби мали на кого перекласти провину? Коли народ не має кого проклинати – сили його підупадають. Боже! Пошли нам драконів!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *