Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

суботу, 25 листопада 2017 р.

День пам’яті: 10 книг про жертв Голодоморів

25 листопада 2017 року, в останню суботу місяця, в Україні – День пам’яті жертв Голодоморів (1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років).
До річниці цієї трагічної події Українські Новини підібрали 10 книг з усього світу зі спогадами про ті жахливі часи.

“Жовтий князь” Василя Барки

Це перший в світовій літературі професійний твір, який було присвячено голодомору 1932-1933 років. Український письменник Василь Барка думав над темою для своєї книги 25 років. Записуючи свої спогади і слова очевидців він почав написання ще в 1943 році, перебуваючи в таборі Ді-Пі (Displased Persons) в Німеччині.

“Голодомор (1932-1933) – невідома українська трагедія” Жозе Едуардо Франко і Беати Цежінскої

Оригінальна назва книги на португальському – Holodomor – A desconhecida tragédia ucraniana (1932-1933). Була написана у співпраці з Анною Прокопишин і Луїсом де Матос Рібейро в Португалії. Ця книга до сих пір викликає величезний резонанс, адже вона стосується тих сторінок історії, про які багато хто хотів би промовчати, зробивши вигляд, що подібного ніколи не було.

“Зернятко надії” упорядника Людмили Юрченко

Це унікальний в своєму роді твір – перша добірка художніх творів для дітей від 6 до 12 років про Голодомор. У книзі зібрано 17 творів – як прозових, так і поетичних – в яких розповідається про Голодомор 1932-33 років. Трагічні події висвітлені з урахуванням уразливості дитячої психіки, щоб маленькі читачі без агресивних сцен і натуралістичних подробиць могли відкривати для себе непрості сторінки нашої історії.


“Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор” Роберта Конквеста

Оригінальна назва книги – The Harvest of Sorrow: Soviet Collectivization and the Terror-Famine. У ній описуються події, які відбулися в Україні в 1932-1933 роках. Вперше вона вийшла в світ в 1986 році, в ті часи, коли в більшості країн світу не визнавали навіть сам факт існування тих жахливих подій. Це книга-історія, книга-дослідження, що розкриває правду про геноцид проти українського народу, яка доводить в першу чергу його штучність і спланованість радянським тоталітарним режимом.
За цю книгу автора удостоїли Премії Фундації Антоновичів (1987) і Національної премії України імені Тараса Шевченка (1994).

“Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років в Україні”

Видана на замовлення від Українського інституту національної пам’яті
Ця книга складається з загальнонаціонального тому і 18 регіональних томів, підготовлених в регіонах, які постраждали від Голодомору 1932-1933 років в Україні: Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській , Черкаській, Чернігівській областях та в місті Києві. Підготовка томів здійснювалася обласними та Київською міською державними адміністраціями під керівництвом УІНП.

“Солодкий сніг” Олександра Мотиля

В оригіналі ця книга називається Sweet Snow. Її написав американський історик українського походження в 2013 році. Дії в романі розгортаються взимку 1933 року. Поки в країні триває жахливий голод, таємна поліція арештовує підозрюваних у шпигунстві. В одній тюремній камері опиняються німецький аристократ із Пруссії, єврей-комуніст із Нью-Йорка, польський дипломат зі Львова та український націоналіст із Відня. При перевезенні автомобілем вони тікають. Герої книги проходять через знищені села, бачать зруйновані поселення і замерзлі тіла. Намагаючись вижити, вони борються з жахом голоду, власних ілюзій і слабкостей, заглядаючи прямо в обличчя смерті.

“Спогади носівчан про голодомор 1932-1933 років” упорядника Анатолія Буняка

Це книга свідчень очевидців і учасників трагедії. Автор передмови та упорядник – вчитель історії та краєзнавець А. І. Буняк. У 1932 – 1933 роках радянська влада організувала в Україні геноцид. Сталінський режим намагався замести сліди свого злочину – знищувалися всі документи, що підтверджують факт голодомору. Пізніше заборонялося писати і говорити про ті страшні часи. Однак, незважаючи на терор, репресії, знищення, залишилися свідки подій 1932-33 років. У цій книзі жителі українського міста Носівка свідчать: “Так, голодомор був”.

“Марія” Уласа Самчука

Голодомор! Жах цієї трагедії подається крізь призму образу звичайної української жінки Марії, яка зіштовхується з ним на сімдесятому році свого нелегкого життя. Цей твір був написаний багато років тому, але і тепер він не втратив своєї сили та актуальності.

“Чорна дошка” Наталки Доляк

Страшні видіння приходять до головного героя книги, Саші, у снах. Висушені голодом жінка і маленькі діти заглядають йому в обличчя скляними очима, безмовно благають про допомогу, простягають до нього руки… Лесю Терновому, прадіду Саші, є що розповісти онукові про цих людей. Тому що він – один з них. Один з тих, хто вижив, пройшовши через пекло Голодомору 30-х років.

“Камінь під косою” Ольги Мак

Повість Ольги Мак “Каміння під косою” вперше вийшла в Канаді з нагоди 40-річчя Голодомору в Україні і, як відзначала критика, “читалася як щось неймовірне, в це складно повірити, що письменниця сама пережила весь цей жах”. Повість була визнана кращим твором для молоді, що розповідає про Голодомор.
Джерело: lovelylife.in.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *