Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

понеділок, 14 серпня 2017 р.

Як спонукати дитину почати читати

Йоанна Ліндбек, шведська амбасадор з дитячого читання (є така посада у шведському королівстві) дала дуже практичне інтерв’ю газеті  «Даґенс ніхетер». Ліндбек, чиїм обов’язком найперше є промоція читання серед дітей, підлітків і зацікавлених дорослих, дала 10 порад, як спонукати дитину (почати) читати.


#1

Читайте дитині вголос, навіть після того, як вона навчиться читати самостійно – якнайдовше, доки вам обом це до вподоби.

#2

Обговорюйте прочитане: що сподобалося? що було нудним? чому?

#3

Читайте самі – діти наслідують дорослих, а не роблять, що ті їм кажуть. Обговорюйте також і ті книжки, що ви читаєте для себе та як вони на вас впливають.

#4

На перших батьківських зборах поруште питання щодо читання на всіх уроках. Дітям необхідно читати з усіх предметів, а не лише на заняттях із рідної мови.

#5

Навідайтеся до бібліотеки: там є не тільки чимало різних книжок (не бійтеся спробувати щонайрізноманітніші!), а й найкращі у світі порадники – бібліотекарі.

#6

Читайте не лише художню літературу: спробуйте інші жанри, серії книжок, енциклопедії, будь-що, аби воно тільки було текстом. Бодай візьміть кулінарну книгу й приготуйте щось разом із дитиною.

#7

Скористайтеся методом підкупу: нехай обсяг кишенькових грошей, які дитина отримує щотижня, залежатиме від обсягу прочитаного чи півгодини читання «коштуватимуть» півгодини ігор.

#8

Ретельно вибирайте книжки для дитини: не тільки з того, що ви читали у дитинстві, а шукайте з-поміж свіжовиданих книжок, які є ближчими сьогоднішнім дітям. Зверніться по пораду до бібліотекаря, продавця у книгарні, стежте за рецензіями, відгуками і теле- чи радіопрограмами.

#9

Варто, щоб обидвоє батьків (часто) говорили про читання, лише тата чи мами не досить.

#10

Спробуйте книжки у різних формах – паперові, електронні книжки на мобільному телефоні або планшеті, аудіо книжки, слухайте читання книжок «з продовженням» по радіо. А також не пропускайте екранізації книжок, наприклад, «Голодні ігри».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *