Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

неділю, 28 серпня 2016 р.

Пригадаймо собі назви деяких ручних інструментів та механізмів


ОБЦЕ́НЬКИ, ів, мн.
Ручне металеве знаряддя у вигляді щипців з загнутими всередину і загостреними кінцями для витягування цвяхів.

"Починає витягати цвяхи обценьками. Обценьками відкушував шматочки дроту. Купити молоток-обценьки. Мокра зима заціпеніла в цупких обценьках морозу. Мов обценьками здавило горе тебе і ріже тобі душу, як крицю тупий терпуг! Обценьками не вирвеш зайвого слова. Замкнути обценьки за спинами ворога."
ЛЕ́ЩАТА, щат, мн.
Слюсарний прилад, яким затискують оброблюваний предмет.
"Затиснувши деталь у лещата, обстукують її молотком і ще раз дотискують. Купити лещата слюсарні, лещата ковальські. Голова схилилась на сумку, і втома, неначе лещатами, стулила його тіло. Хто раз попався у його лещата, годі вже пручатись!"
ГВИНТ, а, чол.
1. Стрижень, що має спіральну різьбу на зовнішній поверхні. 2. Частина рухового механізму пароплава або літака у вигляді лопатей, прикріплених на валу.
"Замикає віконниці на залізні гвинти. Визначити діаметр гвинта. Чистив він рушницю і загубив маленького гвинтика. Архіме́дів гвинт — водопідйомна машина, вал із гвинтовою поверхнею, встановлений у похилій трубі, нижній кінець якої занурений у воду. За кормою клекоче і піниться збита гвинтами вода."
НАПИ́ЛОК, лка, чол
Сталевий брусок із насічкою.
"Все щось тре напилком, пиляє ножівкою. Від величини зубців напилка, форми їх нанесення на поверхню напилка та кількості їх нанесення залежить якість та точність обробки заготовки і призначення напилків "
ВИ́КРУТКА, и, жін
Інструмент для загвинчування і відгвинчування гвинтів.
"Викрутка в руці слюсаря опустилася вниз. Купити набір викруток"
ДРИЛЬ, я, чол.
Механізм для свердління невеликих отворів у металі, дереві і т.ін.
"Він свердлив дірку в грубій залізній балці -- дриль дрібно трусився в його дужих руках. Купити електродрилі. При виборі професійного інструмента для виконання свердлильних робіт варто ознайомитися з описом цього ударного дриля"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *