Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

суботу, 21 жовтня 2017 р.

Повторення для засвоєння: про вживання слова ДАНИЙ

Як приємно розмовляти українською мовою, коли вона чиста, мелодійна, жива! А щоб вона була такою, потрібно позбутися слів, які засмічують її та роблять не такою милозвучною. Сьогодні будемо дізнаватися, як побороти один злісний канцеляризм.

Мабуть, Тобі часто доводиться чути (або й вживати) такі словосполучення:
  • на даний момент;
  • у даній ситуації;
  • дана стаття;
  • даний договір.
Здається, ніби слово «даний» робить висловлювання офіційнішим, переконливішим. Та насправді воно — канцеляризм, якого варто уникати.
Канцеляризми — слова, які перекочували у щоденне мовлення із наукового та офіційно-ділового стилів.Мабуть, найбільше слово «даний» полюбляють юристи: від своїх колег-росіян вони так часто чули конструкції на кшталт «данный документ», що й собі вирішили говорити так само. Хоча чому б не сказати просто — «цей документ»?
Бо ж слово «даний» викликає запитання: хто кому що дав? І виправдане його вживання саме у випадках, коли на це запитання знаходимо відповідь у реченні.
Ось, до прикладу, фрагмент вірша Тараса Шевченка, де слово «даний» вжите правильно:
Ви — розбойники неситі.. 
По якому правдивому, 
Святому закону 
І землею, всім даною, 
І сердешним людом 
Торгуєте?

Отже, перед тим, як вживати слово «даний», поміркуй, яке значення Ти в нього вкладаєш. Для цього перевір, чи можна переформулювати речення так, щоби використати слово «давати». Ось поглянь:
  • Цей талант був даний йому Богом. – Цей талант йому дав Бог.
  • Ця книга не може бути дана у тимчасове користування. – Цю книгу не можна давати у тимчасове користування.
  • У даній ситуації потрібно діяти швидко. – А ось тут переробити речення вже не вийде. Тож виправляємо: «У цій ситуації потрібно діяти швидко».
  • На даний момент це робити недоречно. – Знову ж таки, чому б не сказати простіше і красивіше: «Зараз це робити недоречно».
Аби зробити спілкування живим і теплим, а мову — милозвучною, уникаймо канцеляризмів. Розмовляймо українською правильно!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *