Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

суботу, 14 жовтня 2017 р.

14 ЖОВТНЯ – ПОКРОВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Здавна в Україні свято Покрови знаменувало кінець осені та початок зими. До цього часу зазвичай закінчували усі найважливіші роботи на землі, збирали врожай і з’являлася можливість трохи перепочити від виснажливої праці. 
Безпосередньо свято Покрови Пресвятої Богородиці встановив князь Андрій Боголюбський. За легендою, свято відзначається на честь події, що відбулася цього дня у Візантії в X столітті. Під час облоги Константинополя військами агарян 910 року святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста та спустила додолу омфор, прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

За іншими переказами, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячий молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами. 
Напрочуд значущим святом була Покрова і для козаків. Для них Богородиця була заступницею та захисницею від ворога. Тому і не дивно, що головна січова церква названа була на честь Покрови, а її ікона - в кожному козацькому курені. Цікаво те, що в цей день на Січі відбувалися вибори нового отамана, вважали, що сама Божа Матір допомагає його обирати. 
Відтоді і відзначається свято Покрови Божої Матері.
Пам’ятайте святі легенди українського народу. 
#grinchenkounivercity #astudiia #maliok #nahadaichyky

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *