Вітаю Вас на сторінках блогу "ТЕРИТОРІЯ МОВИ"! Сподіваюсь, він буде цікавим і корисним для Вас!

четвер, 2 березня 2017 р.

Старицький, Боберський, Франко... придумували українські слова

Старицький, Боберський, Франко... придумували українські слова
малюнок: dawkevi4.blox.ua
Пропонуємо увазі вступну статтю словника неологізмів Юрка Зеленого. Правопис та орфографія належить творцю замітки.
Дай боже, Шановний Чительнику! Твоїй увазі пропонується невеличка розумова розвага: СЛОВНИЧОК-НОВОТВІРНИЧОК. Втім, хто зна, наскільки це, власне, розвага, а наскільки намагання трішечки зазирнути у Майбутнє:))

Забігаючи наперед, зауважу дві засадничі речі. По-перше, НОВОТВІРНИЧОК все ж таки є чернеткою, пошуком – він постійно перебуває у русі: щось змінюється у ньому, щось витирається назавжди, а щось, зрозуміло, і додається. По-друге – і це головне!! – я в жодному випадку не стверджую, що ця розвідка є останньою істиною, боже борони! Завжди радий вислухати слушні зауваження та пропонови, тим паче, що не раз натикався на подібні досліди й серед інших Небайдужих. Тож моя справа – запропонувати, а далі Життя саме щось сприйме, а щось наглухо відкине. Зрештою, так і має бути, бо це природньо для будь-якої мови. 


Хоча якщо задуматись, то завжди знаходився хтось, нині вже Безіменний, хто прорік те чи інше слівце першим. Наприклад, шановний Михайло Старицький подарував нам такі слова, як мрія, майбутнє, байдужість, завзяття, темрява, страдниця, незагойний, приємність, чарівливий, сутінь, бойовище, маєво, знадливий, стуманілий, пестливий, привабливий, потужний та багато-багато інших. І це все вигадала і залишила нам у спадок одна людина!!

Леся Українка залишила нам у спадок, з одного боку, таке заквітчане поняття як провесна, а з іншого – цілком навіть науковий промінь!! Мати ж Лесі, одна з родоначальниць Української дитячої літератури і взагалі розумниця Олена Пчілка дала життя означенню, без якого просто не можна  уявити нинішній мовний запас — слово мистецтво. З її легкої руки в нашій мові прижилися переможець, променистий, палкий, нестяма, нестямлення...

Годі навіть гадати, як би ми могли обходитися щодня без таких слів, як отвір, привид, свідоцтво, чинник, однак усі вони "штучні" – з'явилися завдяки Івану Франку. Ну а що вже казати про звіт? Проте це слівце теж не з неба впало: його придумав Іван Верхратський, український мовознавець, основоположник українського природознавства, автор перших підручників та творець термінології з різних природничих наук.

Перетворений нині в національно-шароварного ідола Тарас Шевченко теж не стояв осторонь словотвору: його вигадці належить, наприклад, високочолий. Та коли останнє можна вважати аж занадто художнім, то такі речі, як самосвідомість і світогляд – аж ніяк. А створив їх класик українського красного письменства Іван Нечуй-Левицький.

Слово годинник – теж молоде, йому нема ще й ста років. Воно увійшло до усної мови з художньої літератури, яка, відповідаючи на вимоги часу, створила його на ґрунті наявного уже в народній мові слова година.
Батько українського тіловиховання, викладач, дописувач і професор Іван Боберський, після пошуків питомо українського словесного окреслення нових і невідомих понять, намагався зберегти у спортивній термінології рідні вислови й український дух. Він, зокрема, впровадив такі новотвори, як сітківка або відбиванка (волейбол), копаний м'яч (футбол), наколесництво (велоспорт), гаківка (гокей) та ін. Ці слова були цілком звичними і широковживаними на західноукраїнських землях до 1939 року. Нажаль, подальші віхові події присипали ще зовсім юні слова непідйомним шаром пилу, однак ще не пізно повернути їх із забуття...
Усім згаданим вище авторам новотворів, уважай, повезло: нехай у вузьких колах, однак про них пам'ятають. Більшість же словотворців – що ті Невідомі Вояки… Та не будемо про сумне: радітиму, якщо зі всього напрацьованого приживеться бодай 8 (вісім) відсотків! До речі, наріжний камінь закладено: якась десята частинка відсотка таки вже в ужитку! Але з Твоєю неоціненною допомогою, Шановний Чительнику, можна збільшити як і кількість слів-новотворів, що підуть у народ, так і поле їхнього поширення.

За що Тобі наперед і щиро вдячний! ~:))
Ю'З'

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *