Сторінки

Сторінки

середа, 29 листопада 2017 р.

Як навчитися читати швидше?

Ось список порад від Річарда Фельдмана, експерта зі швидкочитання з Колумбійського університету:
✔ читай важливу інформацію в першій половині дня (тоді розум ясний і мислення чітке);
✔ визначай пріоритетніший матеріал, тобто починай читати з найважливіших текстів;
✔ «скануй» зміст написаного перед початком роботи, аби спершу зрозуміти структуру тексту (проглядай, наприклад, перші та останні речення кожного абзацу, аби знайти необхідні відомості);
✔ формуй запитання (подумки перетворюй заголовки чи підзаголовки в питання, а потім шукай відповіді на них у матеріалі – це допоможе сфокусуватися на суті);
✔ створи оптимальні умови (приміром, використовуй підставку для книг – якщо розмістити книгу під кутом 45 градусів, зменшується навантаження на очі; в жодному разі не читай важливий матеріал у ліжку, бо організм знає – це місце виключно для сну й релаксу);

НЕ МІШАТИ ЧИ НЕ ЗАВАЖАТИ?


"Не мішайте мені!" - як часто ми чуємо, а то й самі кажемо цю фразу. Мішаючи праведне з грішним, як сказали б наші предки, які й придумали цей вислів. Бо можна мішати суп ложкою чи насіння моркви з піском. А ми ж не суп, ми - Всесвіт  Тож - відкараскаються від нас лише тоді, коли правильні слова казатимете. А до того - заважатимуть  Тож говорімо правильно, без суржику! І - не заважаймо собі бути досконалими! 

Підготовка до ЗНО: наголос

У тесті ЗНО-2017 саме ціннИк найбільше здивував і учнів, і вчителів Разом із  співавтором Марією Блажко О. Авраменко підготував "Короткий словник наголосів", до якого увійшли найуживаніші, проблемні в наголошуванні слова. Знайти словник можна за покликАнням: http://авраменко.укр/ — 

Блог Пономарева: сковорідка чи пательня?

Доктор філологічних наук Олександр Пономарів відповідає на запитання читачів.

субота, 25 листопада 2017 р.

День пам’яті: 10 книг про жертв Голодоморів

25 листопада 2017 року, в останню суботу місяця, в Україні – День пам’яті жертв Голодоморів (1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років).
До річниці цієї трагічної події Українські Новини підібрали 10 книг з усього світу зі спогадами про ті жахливі часи.

25 ЛИСТОПАДА - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

Українцем бути нелегко й непросто. Як свідчить історія, у певні її періоди - ще й смертельно небезпечно.
Мільйони загублених життів... І - лише тому, що українці...
Зрозуміти це неможливо. Як і пробачити. Адже кожне людське життя - безцінне. А тут - мільйони загиблих і мільйони - ненароджених...
Тож - пам'ятаймо про це!

пʼятниця, 24 листопада 2017 р.

Завдання та відповіді конкурсу Яцика 2017


Пропонуємо переглянути завдання та відповіді  ІІ етапу  Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика у 2017-2018 н.р. для учнів 3-11 класів (скачати архів із завданнями та відповідями ви зможете у кінці статті)

Призабута українська

Продовжуєм рубрику Призабута українська, де пропонуємо ще одне слово, яке зрідка вживається в повсякденні! 
Джерело

четвер, 23 листопада 2017 р.

Блог Пономарева: як правильно кликати Олега

Доктор філологічних наук Олександр Пономарів відповідає на запитання читачів. Читайте тут.

Про книги і читання в цифрах і фактах

Тим, хто любить читати, пропонуємо цікаві факти про книги і читання:

✏ Книга з каменю знаходиться в Абхазії. Її обсяг - 20 сторінок, на яких зображені біблійні сюжети.

✏ 0,9×0,9 мм – розміри найменшої книги, занесеної до Книги рекордів Гіннесса. Вона була надрукована і переплетена в Омську у 1996 р. Це оповідання А.П. Чехова «Хамелеон».

вівторок, 21 листопада 2017 р.

Завжди бийте лихом об землю! ;)


Приклади вживання: «Викинь (Наталко) лиш дур з голови; удар лихом об землю,— мовчи та диш!» (Іван Котляревський); «Головне, Романе, держи хвоста бубликом! — міцно потиснув руку і подався з подвір’я Шмалія» (Михайло Стельмах); «Піднімався дух у в’язнів, вони відчували себе людьми, здатними боротися» (Антон Хижняк); «А ти був крила опустив: не журися, козаче, отаманом будеш» (Юрій Збанацький); «Його дуже хвилювало останній час, що армія поволі танула, що великі втрати живою силою, занепадав дух» (Панас Кочура). 


Повторення для засвоєння!


ЛистопАд - останній місяць осені. Сонячний, вітряний, жовтий, коричневий, багряний, туманний, похмурий та сніжний... Які асоціації у вас виникають поряд зі словом ЛИСТОПАД?
Пам'ятайте! ЛистопАд – єдиний правильний варіант наголосу в українській мові. Наголос падає на останній склад і в назві місяця, і в значенні процесу опадання листя. Всі інші варіанти наголосу - прояв діалекту.
То який же він? 

понеділок, 20 листопада 2017 р.

10 видатних письменників та поетів Донбасу, про яких має знати кожен

Легко бути україномовним письменником у Львові. Складніше – у Донецьку чи Луганську. Тут, окрім таланту до письма, треба мати ще й моральні сили для щоденної боротьби. Ця добірка – про тих, хто у собі ці сили знайшов. Вони у різний час та за різних обставин відстоювали своє право на творчість, яка теж є абсолютно різною. Наслідки також у кожного були свої. Та їх об’єднує дещо спільне – талант надавати нового сенсу словам.

Приказки наших предків. Як добре їх знаєте Ви? (ТЕСТ)

В прислів’ях та приказках козацької доби зосереджено більше, ніж просто відображення світу. Козацька мудрість – це філософія українського лицарства.
Українцям відомі сотні козацьких приповідок. Деякі знайшли відображення в літературі, деякі – передавались із вуст в уста аж поки не були записані етнографами. Як добре ми знаємо та пам’ятаємо цю мудрість? Пропонуємо перевірити і, можливо, дізнатися для себе щось нове…

неділя, 19 листопада 2017 р.

Розрізняйте :)

Не плутай!
Корейка під соусом була дуже смачною.
Кореянка в блакитній сукні була чарівною.
Джерело

5 міфів про українську мову, з якими час розпрощатися

Українцям вже давно час розпрощатись із цими міфами, які є не чим іншим, як наслідком імперської політики Росії.

Навколо української мови склалося чимало міфів, пов’язаних з її формуванням, історією розвитку тощо. Її називають відгалуженням чи діалектом російської, вважають, що вона насичена галіцизмами і що, крім Західної України, нею більше ніде не розмовляють. Стверджують, що її можна і не вивчати, адже всі навколо розмовляють російською (крім хіба що Західної України) і одне одного й так розуміють.

Повторення для засвоєння! ;)


Крім того, правильно говорити: чинна постанова й чинний правопис.

середа, 15 листопада 2017 р.

9 порад молодому вчителю: як розсадити учнів за партами


►Порада № 1
Враховуйте стан здоров'я школярів. Якщо у дитини є проблеми зі слухом або зором, можете посадити її за 1-2 парти в центральному ряду.
► Порада №2
Великий зріст дитини дуже часто вважається показником того, що її потрібно посадити за останню парту. Це не завжди правильний підхід. Високого учня можна розмістити за будь-якою партою в бічних рядах. Головне, щоб він сидів з протилежного боку від центральних проходів.

Розрізняй: обумовлювати й зумовлювати - пароніми


Обумовлювати – обмежувати якоюсь умовою; заздалегідь установлювати, зазначати. Приклад уживання: Ми заздалегідь обумовили всі умови співпраці, щоб уникнути непорозумінь.

Зумовлювати – бути причиною чогось, спричиняти щось. Приклад уживання: «В 80-ті вже про це мова йшла, але це вже було зумовлено цілою низкою чинників» (Сергій Брунь).

Пароніми тут: http://bit.ly/2v6jKa3

понеділок, 13 листопада 2017 р.

Суржик: за і проти


Суржик - наслідок колоніального минулого. Як до нього ставитися зараз? Боротися чи ні?
Дивись і думай. https://www.facebook.com/chystamova/videos/10155352507476843/

Як розвивати критичне мислення в учнів (з прикладом уроку)

Критичне мислення нині один з модних трендів в освіті. Про те, що його розвиток є одним з наскрізних завдань навчально-виховного процесу, йдеться й у Концепції нової української школи.

Та з чого починати? Як навчати дітей розрізняти факт і суб’єктивне бачення, не піддаватися на маніпуляції? Читайте про це далі в статті.

5 секретів підготовки до ЗНО з української літератури

Думаєш, підготовка до ЗНО з літератури — це перелік творів, які треба прочитати? Віриш, що прочитані повні варіанти забезпечать тобі 100% правильних відповідей на тесті? Тоді я тебе розчарую.

Прочитані тексти — це важливо, але вони складають лише половину успіху. І навіть якщо ти додатково переглянеш одним оком теорію, цього буде ще недостатньо. Та й визубрювати довідники теж немає сенсу.

То ж які секрети підготовки до ЗНО з української літератури? Читайте тут.

Із фразеологічної скарбнички

Додаткові приклади: «Оксен батькове женихання не заперечував. Але старий не вірив у те і вважав, що син схвалює женихання тільки про людське око, а в душі ненавидить і осуджує його» (Григорій Тютюнник); «Прийшов (батько)… про людське око. Він усе робить про людське око .. Аби люди думали, що наша сім’я не розпалась, що в нас усе добре» (Євген Гуцало).

Правильні наголоси в українських словах

Продовжуємо знайомити вас із “родзинками” української мови, які знадобляться у щоденному спілкуванні. Цього разу до вашої уваги – правильне наголошування. Здивуйте рідних своєю красивою вимовою.
Саме наголоси найчастіше стають каменем спотикання для багатьох із нас. Зізнаймося, і вдома, і на роботі ми далеко не завжди дотримуємося правильного наголошування. А якщо взяти до уваги те, що наголос в українській мові руховий то деякі слова потрібно просто запам’ятати.